Februárban sem lesz kész a Budapest Sportaréna?

2003.02.10. 16:08
A legutóbbi ellenőrzés során kiderült, hogy a módosított szerződésben foglalt új határidőhöz képest is késésben van a Budapest Sportaréna kivitelezése, így kérdéses a létesítmény február 24-iki, illetve a komplex beruházás márciusi 15-iki átadása.
Az új BS épületének eredetileg tavaly december 15-re kellett volna elkészülnie, a kivitelezés során tapasztalt korábbi késés miatt azonban a Gyermek- Ifjúsági és Sportminisztérium és a beruházó-működtető francia cég egyeztető tárgyalásait, s a szerződés módosítását követően a dátum február 24-re módosult. Ezek után január 29-én már arról is döntés született, hogy a Budapest Sportaréna márciusi megnyitóján kik fognak fellépni, most előfordulhat, hogy márciusra nem lesz kész a csarnok.

A jégkorong-világbajnokságot nem fenyegeti veszély

Az újabb csúszás miatt várhatóan nem lehet majd az új csarnokban megrendezni a tárca március 16-án esedékes díjátadó gáláját sem. Nem fenyegeti ugyanakkor veszély az április 15-én kezdődő Divízió I-es jégkorong-világbajnokságot.

- Az elmúlt időszakban választanunk kellett: vagy kerüljön átadásra a létesítmény minél hamarabb, vagy pedig legyen a lehető legjobban felszerelve. Mi az utóbbi mellett foglaltunk állást - magyarázta Görözdi György, a GYISM BS-beruházással is foglalkozó Olimpiai Projektirodájának vezetője. (Köpf Károly, a sportért felelős helyettes államtitkár ehhez annyit fűzött hozzá, hogy - noha a minisztériumban még mindig bíznak a határidők betartásában - az ünnepség lebonyolítására mindenképpen egy reprezentatív "póthelyszínt" keresnek.)

Február 25-től napi 21 millió a kötbér

Szilvásy György, a GYISM közigazgatási államtitkára hozzátette: még minden lehetséges, az is, hogy február 24-re befejeződik a létesítmény összesen 42 részterületen folyamatosan zajló átadás-átvétele.

Kifejtette, hogy egyértelműen elsődleges, hogy a Budapest Sportaréna építkezésének eredeti, majd módosított szerződésében - foglalt beruházások maradéktalanul megvalósuljanak, s csak ezután következik az átadás. Amennyiben késik, akkor február 25-től fizeti az előzetesen megállapított napi 21 millió forintos kötbért a francia kivitelező.

Szilvásy: a hét végére kiderül, lesz-e újabb csúszás

"Számunkra egyébként is mindig a március 15-iki határidő volt a fontos, a korábbi a kötbér miatt lényeges. Semmit nem engedünk kihagyni azokból a beruházásokból, amelyekkel rendelkeznie kell a BS-nek a szerződések értelmében" - értékelt. A korábbi sportminiszter, Deutsch Tamás támadta a szerződést.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kivitelezéssel kapcsolatos ellenőrzéseket végző szakemberek tevékenysége független a hatósági véleményektől: az aréna, például, tűzrendészetileg lehet megfelelő, amennyiben hiányzik valami, akkor nem veszi át a minisztérium. "E hét végére kiderül, hogy lesz-e újabb késés, vagy sem - tette hozzá Szilvásy György.