Dömötör
12 °C
14 °C

Februárban sem lesz kész a Budapest Sportaréna?

2003.02.10. 16:08
A legutóbbi ellenőrzés során kiderült, hogy a módosított szerződésben foglalt új határidőhöz képest is késésben van a Budapest Sportaréna kivitelezése, így kérdéses a létesítmény február 24-iki, illetve a komplex beruházás márciusi 15-iki átadása.
Az új BS épületének eredetileg tavaly december 15-re kellett volna elkészülnie, a kivitelezés során tapasztalt korábbi késés miatt azonban a Gyermek- Ifjúsági és Sportminisztérium és a beruházó-működtető francia cég egyeztető tárgyalásait, s a szerződés módosítását követően a dátum február 24-re módosult. Ezek után január 29-én már arról is döntés született, hogy a Budapest Sportaréna márciusi megnyitóján kik fognak fellépni, most előfordulhat, hogy márciusra nem lesz kész a csarnok.

A jégkorong-világbajnokságot nem fenyegeti veszély

Az újabb csúszás miatt várhatóan nem lehet majd az új csarnokban megrendezni a tárca március 16-án esedékes díjátadó gáláját sem. Nem fenyegeti ugyanakkor veszély az április 15-én kezdődő Divízió I-es jégkorong-világbajnokságot.

- Az elmúlt időszakban választanunk kellett: vagy kerüljön átadásra a létesítmény minél hamarabb, vagy pedig legyen a lehető legjobban felszerelve. Mi az utóbbi mellett foglaltunk állást - magyarázta Görözdi György, a GYISM BS-beruházással is foglalkozó Olimpiai Projektirodájának vezetője. (Köpf Károly, a sportért felelős helyettes államtitkár ehhez annyit fűzött hozzá, hogy - noha a minisztériumban még mindig bíznak a határidők betartásában - az ünnepség lebonyolítására mindenképpen egy reprezentatív "póthelyszínt" keresnek.)

Február 25-től napi 21 millió a kötbér

Szilvásy György, a GYISM közigazgatási államtitkára hozzátette: még minden lehetséges, az is, hogy február 24-re befejeződik a létesítmény összesen 42 részterületen folyamatosan zajló átadás-átvétele.

Kifejtette, hogy egyértelműen elsődleges, hogy a Budapest Sportaréna építkezésének eredeti, majd módosított szerződésében - foglalt beruházások maradéktalanul megvalósuljanak, s csak ezután következik az átadás. Amennyiben késik, akkor február 25-től fizeti az előzetesen megállapított napi 21 millió forintos kötbért a francia kivitelező.

Szilvásy: a hét végére kiderül, lesz-e újabb csúszás

"Számunkra egyébként is mindig a március 15-iki határidő volt a fontos, a korábbi a kötbér miatt lényeges. Semmit nem engedünk kihagyni azokból a beruházásokból, amelyekkel rendelkeznie kell a BS-nek a szerződések értelmében" - értékelt. A korábbi sportminiszter, Deutsch Tamás támadta a szerződést.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kivitelezéssel kapcsolatos ellenőrzéseket végző szakemberek tevékenysége független a hatósági véleményektől: az aréna, például, tűzrendészetileg lehet megfelelő, amennyiben hiányzik valami, akkor nem veszi át a minisztérium. "E hét végére kiderül, hogy lesz-e újabb késés, vagy sem - tette hozzá Szilvásy György.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.