Vilma
-7 °C
4 °C

Magyarország 25 ezer dollárral támogatja a doppingellenes harcot

2003.03.02. 14:27
Hétfőn kezdődik Koppenhágában a sportvilág doppingellenes harcának legújabb fejezeteként a WADA világkonferenciája. A tiltott teljesítményfokozók totális visszaszorítása érdekében a NOB által alapított szervezetet a tagországok tartják fenn, Magyarország idén is, jövőre is 25-25 ezer dollárral járul hozzá a költségekhez.
A szinte mindenki által támogatott doppingellenes elvek gyakorlatba átültetését több tényező nehezíti. Az 1999 novemberében alapított, lausanne-i székhelyű Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség költségvetését a NOB, illetve a tagállamok közösen állják, van olyan ország is, amelynek többszázezer dollárt kell átutalnia.

Az Európai Unió tagjai viszont épp a minap jelezték: ha nem sikerül mindenkit bevonni a tiltott szerek elleni globális harcba, akkor a kormányaik megvonják erkölcsi és anyagi támogatásukat az ügynökségtől. Gondot okoz például, hogy a tengerentúli kosárlabda-, baseball-, jégkorong- és amerikaifutball-bajnokságokban több olyan készítmény van forgalomban, amelyek ugyan szerepelnek a WADA tiltó listáján, a sportolóknak mégsem kell tartaniuk a komolyabb szankcióktól.

Több szakértő felvetette: személyiségi jogokat sérthet, hogy egy sportolónak mindig - még a szabadsága idején is - tájékoztatnia kell az illetékeseket tartózkodási helyéről, a szúrópróbaszerű, előre be nem jelentett ellenőrzésekre ugyanis csak így kerülhet sor.

- Ez a rendszer tulajdonképpen már eddig is működött. Így az igazi problémát az okozza, hogy néhány esetben túlkapások történtek. A mintavételre érkező szakemberek ugyanis nem egyszer meglehetősen udvariatlanul végezték a dolgukat. Ha ez a gyakorlat esetleg általánossá válik, a versenyzők joggal érezhetik majd magukat űzött vadnak - fogalmazott Aján Tamás MOB-főtitkár, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke, a WADA irányító testületének tagja.

A WADA az elmúlt szűk három és fél évben komoly küzdelmet folytatott azért, hogy legalább a nemzetközi sportszövetségeket egységesen maga mögé állítsa. A legtöbbel hamar megegyezett, néhány azonban - így a labdarúgóké, a teniszezőké és a kerékpárosoké - sokáig "húzódozott".

- Léteznek egyébként olyan sportágak is, amelyeknek azért vannak fenntartásaik, mert korábban is nagy energiát fordítottak az ellenőrzésekre, és ehhez képest a WADA belépésével nem sok változást, javulást észleltek - mondta Aján, aki egyúttal hangsúlyozta: a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség ellenőrzései nem váltják ki a sportági szövetségek, a nemzeti olimpiai bizottságok kontrolljait, vagyis azokra természetesen ezután is sor kerül.

A koppenhágai világkonferencia legfontosabb teendője az egységes doppingkódex elfogadása lesz. Magyarországot népes delegáció képviseli, melynek vezetője Mesterházy Attila, a GYISM politikai államtitkára, tagjai: Bakanek György, a sporttárca szakértője, Kamuti Jenő, a MOB orvosi bizottságának elnöke, Berkes István, a Sportkórház főigazgató főorvosa és Tállai András, az athéni olimpiai csapat vezető orvosa.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.