A titkos záradék

2003.03.06. 18:28
Titkos záradékot találtak a szakminisztérium emberei a Budapest Aréna építéséről szóló, még az előző kormány által kötött szerződésben, és eszerint 2013-ig nem épülhet Budapesten az Arénhoz hasonló funkciójú, 7000 főnél nagyobb befogadóképességű fedett létesítmény - jelentette be szerdán Jánosi György ifijúsági és sportminiszter. Deutsch Tamás, a Fidesz-kormány minisztere tagadta Jánosi vádjait: "a szerződésnek semmilyen záradéka nincsen, titkos főleg nem". A minisztérium csütörtökön sajtóközleményt adott ki, amelyben közli az eredeti szerződés említett záradékának magyar fordítását.
A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumnak az Indexhez eljuttatott közleménye:

A 2001 október 9-én az Aréna Üzemeltető Rt. valamint a Rendezvénycsarnok Ingatlanfejlesztő és Kezelő Rt. francia képviselői, illetve az Ifjúsági és Sportminisztérium nevében Deutsch Tamás által aláírt - a szerződés titkosságára vonatkozó - rendelkezések feloldásához a mai napon hozzájárult a francia fél, ezért a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium a következőket szeretné a nyilvánosság tudomására hozni:

"10.3. A Minisztérium kiegészítő kötelezettségvállalása

a.) A minisztérium kötelezettséget vállal, hogy amennyiben bármely a kormány ellenőrzése alá tartozó testület vagy személy közvetlenül vagy közvetve, részben vagy egészben olyan fedettpályás szórakoztató vagy sportlétesítmény (kétségek kizárása érdekében kivéve a konferencia központokat) fejlesztését illetve építését finanszírozza vagy engedi finanszírozni, amelyet 2013 januárja előtt adnak át Budapest közigazgatási területén belül, és befogadóképessége meghaladja a hétezer (7.000) ülőhelyet (vagy annak megfelelő méretet) és amely olyan események megrendezésére alkalmas, amelyek versenyt jelentenek a Rendezvénycsarnokban megrendezett eseményekkel szemben (beleértve a 3.2 szakaszban felsorolt eseményeket, de kivéve a minisztériumi eseménynapokon a minisztérium vagy a minisztérium megbízottja által a jelen szerződés szerint megrendezett eseményeket), a minisztérium kártérítést fizet az üzemeltetőnek az üzemeltető által a jelen szerződés aláírásától 2013 januárjáig az ilyen létesítmény üzemelése következtében elszenvedett veszteségekért.

b.) A 10.3. (a) szakasz rendelkezései nem vonatkoznak az Olimpiai Játékok megrendezése céljából épített létesítményekre, azzal, hogy a minisztérium ezennel vállalja, hogy ezekben a létesítményekben 2013 január 1-jéig nem rendez a Rendezvénycsarnokban tartott eseményeknek konkurenciát jelentő eseményeket, beleértve a 3.2. szakaszban felsorolt eseményeket, de kivéve a minisztériumi eseménynapokon a minisztérium vagy a minisztérium megbízottja által a jelen szerződés szerint megrendezett eseményeket."

Mint azt a minisztérium vezetői már korábban is nyilatkozták, szerződés csak angol nyelven köttetett a két fél között, ezért a fenti idézet a minisztérium szakértői által végzett fordítás. A GYISM ígéretet tesz arra, hogy néhány napon belül az angol nyelvű szerződést teljes terjedelmében elérhetővé teszi a nyilvánosság számára a minisztérium honlapján.

1. A 3.2 szakaszban felsorolt események a következők: sportesemények; koncertek (klasszikus zene, opera, rock, pop, dzsessz stb.); cirkuszi előadások, színházi/szinpadi előadások; családi show-műsorok; látványosságok; extrém sportok (motocross, windsurfing stb.); kiállítások és vásárok; gyűlések; konferenciák

2.Az eredeti szerződés értelmében a minisztérium részére húsz nap állt rendelkezésre.

A GYISM-tájékoztatás után a Fidesz sajtóirodája arról értesítette az MTI-t, hogy Deutsch Tamás találkozót kezdeményezett Jánosi Györggyel, javasolva: péntek délelőtt fogadja őt, és közösen tekintsék át a szerződésnek azt a részét, amelyre a sporttárca irányítója szerdán hivatkozott. Deutsch a levelében leszögezte, hogy fenntartja véleményét, mely szerint a BS-sel kapcsolatos minden vitát le lehetne zárni, amennyiben a GYISM a szerződés teljes szövegét nyilvánosságra hozná.

A távirati irodát a pénteki találkozóval kapcsolatban így tájékoztatták a tárca illetékesei: - A miniszter jelenleg vidéken tartózkodik, pénteki időbeosztását így nem tudjuk vele egyeztetni. A GYISM ígéri: néhány napon belül az angol nyelvű szerződést teljes terjedelmében elérhetővé teszi a nyilvánosság számára a tárca internetes honlapján.