Lemondott Somossy József

2003.03.18. 19:52
Néhány órával azután, hogy a jövő hét végi nápolyi KEK-döntő esélyeiről nyilatkozott, váratlanul lemondott Somossy József, a Vasas vízilabda csapatának edzője. A hivatalos indoklás szerint "nem tudta maradéktalanul megvalósítani szakmai elképzeléseit".
47 esztendős, játékosként 169-szeres válogatott, Európa-bajnok, vb-ezüstérmes Somossy József az első edzői szerepvállalásának vége, és a hathetes második, átmeneti trénerkedése után öt évvel, 2000. június 15-én tért vissza a Vasas pólósaihoz. Nem egészen egy esztendő elteltével Magyar Kupát nyert, s bajnoki bronzérmet szerzett csapatával. Tavaly szinte maximálisan beérett legendásan kemény munkája: elhódították a KEK-et, s ismételtek a hazai kupában, a bajnokságban pedig emlékezetes konfliktusokkal teli döntőt követően szorultak a második helyre a Honvéd mögött.

Az elmúlt tíz napban, a lemondást közvetlenül megelőző időszakban előbb 10-5-re kiütötték a Honvédot az MK elődöntőjében, majd 7-6-ra kikaptak a BVSC-től a döntőben. A múlt szombaton 10-10-es döntetlent játszottak a KEK-döntő első, budapesti meccsén a Posillipo Napolival.

"...reménykedjünk, hogy végre nem jön közbe semmi, mindenki tud edzeni, aztán majd meglátjuk, mire leszünk képesek" - nyilatkozott az edző a keddi Nemzeti Sportnak, és optimista szavait követte néhány órával a lemondása. "Nem szeretnék semmit hozzáfűzni a hivatalos bejelentéshez, mert így szól a megállapodásunk" - mondta szűkszavúan az MTI érdeklődésére. "Megvárom, hogy mások mit mondanak... "

Kósz Zoltán, a csapat olimpiai bajnok kapitánya is csak annyit árult el, hogy mindenkit váratlanul ért Somossy lemondásának híre. Azt mondták nekik, hogy az együttes eredményessége szempontjából meghatározó feszültségek szünhetnek meg, ha nem Somossy az edző.

"Voltak bizonyos, általunk is tapasztalt súrlódások, de nem hittem volna, hogy ennyire súlyosak. Az utóbbi időben megnyertnek látszó meccseken is előfordult, hogy bizonytalankodás kezdődött és kikaptunk, vagy egyenlített az ellenfél" - magyarázta a világ egyik legjobb kapusa.

Földi László, a "vésztréner" nem titkolta, hogy nehéz helyzetben érzi magát: szombaton Kecskeméten, majd kedden az Újpest ellen játszanak bajnokit, azután következik jövő szombaton a Posillipo elleni visszavágó. "Azt hiszem, nincs a világon ember, aki nálam jobban szeretne győzni Nápolyban" - mondta Földit, aki arról már említést sem tett, hogy április 1-ején jön az újabb rangadó a Honvéddal, majd a bajnoki rájátszásban kell helyt állniuk.