Sport Oscar-díj jelölések

2003.03.25. 16:45
Nyilvánosságra hozták a Laureus- más nevén Sport Oscar-díjra jelölt sportolók és csapatok névsorát. A tavalyi győztesek közül kizárólag - a botrányos körülmények között távozó - Michael Schumacher védheti meg elsőségét.
Idén május huszadikán adják át a Monte Carló-i Forum Grimaldiban a Sport Oscar-díjakat. A szokásoknak megfelelően 75 ország több mint 400 sportújságírójának jelölése alapján, Világ Sportakadémia 39 tagja dönt az díjazottakról.

Harminckilenc klasszis határoz a díjról

A Sportakadémia - más nevén a világ halhatatlan sportolói - tagja többek között az ötszörös olimpiai bajnok tornász, Nadia Comaneci, az atléta Michael Johnson, a teniszező Boris Becker, a síző Alberto Tomba, a Forma 1-es világbajnok, Emerson Fittipaldi

Tavaly Schumacher botrányt kavart

A tavalyi győztesek közül kizárólag a német Forma 1-es világbajnok, Michael Schumacher védheti meg elsőségét, akit legutóbb egyáltalán nem érdekelt az elismerés. A szobrocska átvétele után nem ment el a kötelező sajtótájékoztatóra, és az azt követő koktélpartira, hanem testőrei segítségével azonnal távozott.

A férfiaknál lesz a legnagyobb verseny

A tavalyi botrány várhatóan rontja Schumacher esélyeit, ráadásul Tiger Woods remek évet zárt 2002-ben, a kerékpáros Armstrong pedig zsinórban negyedszer is első lett a Tour de France-on, Ronaldo pedig nyolc gólt lőtt a világbajnokságon. (Igaz a brazil csatár más kategóriában is kapott jelölést.)

A nőknél Serena Williams könnyen nyerhet

A hölgyeknél feltehetően nem lesz nagy verseny, szinte biztos, hogy a tavaly három Grand Slam tornán is győztes és a teniszezők világranglistáját biztosan vezető Serena Williams nyeri a díjat. (A tavalyi első Jennifer Capriati nincs a jelöltek között.) A csapatok között viszont megjósolhatatlan a végeredmény, egy éve például az Európában szinte teljességgel ismeretlen ausztrál krikett válogatott nyert.

Magyar sportoló ezúttal sincs a jelöltek között.

A jelöltek névsora:
A legjobb férfi sportoló: Lance Armstrong (amerikai, kerékpár), Michael Schumacher (német, Forma-1), Tiger Woods (amerikai, golf), Ronaldo (brazil, labdarúgás), Ole Einar Björndalen (norvég, sílövészet)
A legjobb női sportoló: Serena Williams (amerikai, tenisz), Marion Jones (amerikai, atlétika), Paula Radcliffe (brit, atlétika), Annika Sörenstam (svéd, golf), Janica Kostelic (horvát, alpesi sí)
Az év csapata: Brazil labdarúgó-válogatott, Kanadai jégkorong-válogatott a Forma-1-es Ferrari csapat, a Real Madrid labdarúgócsapata, a Ryder Kupa-győztes európai golfcsapat
Az év felfedezettje: Daniela Hantuchova (szlovák, tenisz), Jao Ming (kínai, kosárlabda), David Nalbandian (argentin, tenisz), Wayne Rooney (angol, labdarúgás), Jochem Uytdehaage (holland, gyorskorcsolyázás)
Az év visszatérője: Janica Kostelic (horvát, alpesi sí), Hermann Maier (osztrák, alpesi sí), Ronaldo (brazil, labdarúgás), Pete Sampras (amerikai, tenisz), Franziska van Almsick (német, úszás)
Az év mozgássérült sportolója: Tanja Kari (finn, északi sí), Michael Milton (ausztrál, alpesi sí), Chantal Petitclerc (kanadai, atlétika), Paul Schulte (amerikai, kerekesszékes kosárlabda), Michael Teuber (német, kerékpározás)
Az év extrém sportolója: Anne-Caroline Chausson (francia, hegyi kerékpározás), Kelly Clark (amerikai, hódeszkázás), Pierre-Luc Gagnon (kanadai, gördeszkázás), Dean Potter (amerikai, falmászás), Martin Strel (szlovén, ultramaratoni úszás)