Ambrus
-7 °C
3 °C

Sport Oscar-díj jelölések

2003.03.25. 16:45
Nyilvánosságra hozták a Laureus- más nevén Sport Oscar-díjra jelölt sportolók és csapatok névsorát. A tavalyi győztesek közül kizárólag - a botrányos körülmények között távozó - Michael Schumacher védheti meg elsőségét.
Idén május huszadikán adják át a Monte Carló-i Forum Grimaldiban a Sport Oscar-díjakat. A szokásoknak megfelelően 75 ország több mint 400 sportújságírójának jelölése alapján, Világ Sportakadémia 39 tagja dönt az díjazottakról.

Harminckilenc klasszis határoz a díjról

A Sportakadémia - más nevén a világ halhatatlan sportolói - tagja többek között az ötszörös olimpiai bajnok tornász, Nadia Comaneci, az atléta Michael Johnson, a teniszező Boris Becker, a síző Alberto Tomba, a Forma 1-es világbajnok, Emerson Fittipaldi

Tavaly Schumacher botrányt kavart

A tavalyi győztesek közül kizárólag a német Forma 1-es világbajnok, Michael Schumacher védheti meg elsőségét, akit legutóbb egyáltalán nem érdekelt az elismerés. A szobrocska átvétele után nem ment el a kötelező sajtótájékoztatóra, és az azt követő koktélpartira, hanem testőrei segítségével azonnal távozott.

A férfiaknál lesz a legnagyobb verseny

A tavalyi botrány várhatóan rontja Schumacher esélyeit, ráadásul Tiger Woods remek évet zárt 2002-ben, a kerékpáros Armstrong pedig zsinórban negyedszer is első lett a Tour de France-on, Ronaldo pedig nyolc gólt lőtt a világbajnokságon. (Igaz a brazil csatár más kategóriában is kapott jelölést.)

A nőknél Serena Williams könnyen nyerhet

A hölgyeknél feltehetően nem lesz nagy verseny, szinte biztos, hogy a tavaly három Grand Slam tornán is győztes és a teniszezők világranglistáját biztosan vezető Serena Williams nyeri a díjat. (A tavalyi első Jennifer Capriati nincs a jelöltek között.) A csapatok között viszont megjósolhatatlan a végeredmény, egy éve például az Európában szinte teljességgel ismeretlen ausztrál krikett válogatott nyert.

Magyar sportoló ezúttal sincs a jelöltek között.

A jelöltek névsora:
A legjobb férfi sportoló: Lance Armstrong (amerikai, kerékpár), Michael Schumacher (német, Forma-1), Tiger Woods (amerikai, golf), Ronaldo (brazil, labdarúgás), Ole Einar Björndalen (norvég, sílövészet)
A legjobb női sportoló: Serena Williams (amerikai, tenisz), Marion Jones (amerikai, atlétika), Paula Radcliffe (brit, atlétika), Annika Sörenstam (svéd, golf), Janica Kostelic (horvát, alpesi sí)
Az év csapata: Brazil labdarúgó-válogatott, Kanadai jégkorong-válogatott a Forma-1-es Ferrari csapat, a Real Madrid labdarúgócsapata, a Ryder Kupa-győztes európai golfcsapat
Az év felfedezettje: Daniela Hantuchova (szlovák, tenisz), Jao Ming (kínai, kosárlabda), David Nalbandian (argentin, tenisz), Wayne Rooney (angol, labdarúgás), Jochem Uytdehaage (holland, gyorskorcsolyázás)
Az év visszatérője: Janica Kostelic (horvát, alpesi sí), Hermann Maier (osztrák, alpesi sí), Ronaldo (brazil, labdarúgás), Pete Sampras (amerikai, tenisz), Franziska van Almsick (német, úszás)
Az év mozgássérült sportolója: Tanja Kari (finn, északi sí), Michael Milton (ausztrál, alpesi sí), Chantal Petitclerc (kanadai, atlétika), Paul Schulte (amerikai, kerekesszékes kosárlabda), Michael Teuber (német, kerékpározás)
Az év extrém sportolója: Anne-Caroline Chausson (francia, hegyi kerékpározás), Kelly Clark (amerikai, hódeszkázás), Pierre-Luc Gagnon (kanadai, gördeszkázás), Dean Potter (amerikai, falmászás), Martin Strel (szlovén, ultramaratoni úszás)

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.