Árpád
7 °C
21 °C

Olimpiai bajnok úszó a ralibajnokságon

2003.03.27. 11:42
A hétvégén kezdődő magyar ralibajnokság első futamán rajthoz áll Rózsa Norbert is. A '96-os atlantai olimpia első magyar aranyérmét nyerő egykori mellúszó Hostyánszky Attila navigátora lesz. Az új páros dobogóra várja magát.
Rózsa Norbert a '91-es úszó világbajnokságon robbant be a nemzetközi élmezőnybe, világcsúccsal nyerte a 100 méteres mellúszást. Egy évvel később, a barcelonai olimpián mindkét távon ezüstérmes lett, százon az amerikai Diebel verte, kétszázon az ugyancsak amerikai - Nagy József tanítvány - Mike Barrowman.

Olimpiai bajnok, háromszoros világbajnok

'94-ben újabb világbajnokságot, a '96-os atlantai olimpián pedig 200 méteres mellúszásban nyert. '98-ban bronzérmes volt, a sydneyi olimpiára még kijutott, de már nem került be a döntőbe.

Úszó pályafutása után kerül kapcsolatba a ralival. "Két és fél éve ültem először versenyautóban, de akkor még csak kísérleti jelleggel, egy barátom buzdított rá." - vázolja fel az Indexnek új a kezdeteket.

A navigátori nyelvet már beszéli

"A kapcsolat nem szakadt meg, olykor-olykor elindultunk a futamokon, most azonban teljes szezonra készülünk, és megcélozzuk a mezőny első felét. Az autónk jó, és ha nem lesznek problémáink, akkor sikerülhet a bravúr, azaz a dobogón végezni" - magyarázta.

A 31 éves Rózsa nem tagadta, hogy nehéz volt beleszoknia a ralis közegbe, ahol a csapatmunka kerül előtérbe, míg úszóként csakis önmagára számíthatott. Ugyanilyen nehezen tudta megemészteni a technikai hibákat, amelyekre lehetetlen teljesen felkészülni. A sok gyakorlás alatt elsajátította a navigátor szaknyelvet, és úgy érzi megfelelően összeszokott társával, Hostyánszky Attilával.

Az úszástól sem kíván elszakadni

Honda Civic-jükről elmondta, hogy a korábbi magyar bajnoktól, Radó Istvántól bérlik. "Emellett fontos taktikai tanácsokat is kapunk tőle (például a gumi kiválasztásában), ezért bízhatunk a jó szereplésben."

Rózsa elmondta továbbá, hogy a Testnevelési Egyetem úszó szakedzői képzésén is részt vesz, hamarosan vizsgázik, és a tervei között szerepel egy úszóiskola létrehozása. (Darnyinak és Czenének már van iskolája.)

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.