Súlyos veszprémi vereség

2003.03.30. 23:44
Súlyos, nyolcgólos vereséget szenvedett a Veszprém a spanyol Portland San Antonio otthonában a férfi kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén. Az ugyancsak idegenben pályára lépő Dunaferr viszont két góllal verte az orosz Dinamo Asztrahánt az EHF Kupa elődöntőjének odavágóján.
A Veszprém pamplónai BL elődöntője előtt eldőlt, hogy Sterbik védhet, Perez viszont nem játszhat a vendégeknél. A hazai csapatban a szintén sérüléséből lábadozó Richardson nem lépett pályára.

Idegesen kezdett mindkét együttes, Diaz azonban remekül kezdett: a kubai származású átlövő-irányító kétszer is betalált a korábban a Dunaferrben védő honfitársának, Hernandeznek. A 2001-es BL-győztes az 5. percben avatta fel Sterbiket, és a tizedik percben már vezetett (1-3-ról 4-3).

Pamplónai lendület

Lendületbe jöttek a pamplónaiak, és mivel nyolc percen át nem kaptak gólt, megugrottak (6-3). Később a spanyolok emberhátrányban is növelték előnyüket: 9-5. Ezt követően Zsigmond góljaival feljött a magyar csapat (9-8). A Veszprém - miután majdnem egyenlített - újra nyolc percig nem talált a hálóba, ehelyett a Portland San Antonio minden addiginál jobban elhúzott (14-9).

A második félidőben egyre több lett a szabálytalanság és a kiállítás. A védelmek már nem játszottak főszerepet, sokkal inkább Hernadez - aki több ziccert is megfogott - és a gyors egymás utánban háromszor eredményes Garralda. A 40. percben már 20-12 volt a hazaiak javára.

Vezsprémi rémület

A 43. percben lett kétszámjegyű a különbség (22-12). Éles találata egy újabb, ezúttal kilenc perces veszprémi góltalanságot tört meg. Sterbik helyett Fazekas állt be a kapuba, s ez egy picit megzavarta a spanyolokat. Aztán megint magukra találtak, és olykor már a közönségüknek játszottak. Ez viszont megbosszulta magát: az utolsó két percben négy gólt kaptak, így a magyar csapatnak mínusz 12-ről sikerült feljönnie mínusz 8-ra.

A történetük egyik legsúlyosabb vereségét elkönyvelő vendégek csak 25 percig voltak méltó ellenfelei a remek napot kifogó Portland San Antoniónak. A visszavágót jövő vasárnap rendezik 18.05 órakor Veszprémben.

A másik BL-elődöntőn:
Prule 67 Ljubljana (szlovén)-Montpellier (francia) 29-27 (13-14)

Férfi Bajnokok Ligája, elődöntő, első mérkőzés
Portland San Antonio (spanyol)-Veszprém 28-20 (14-9)
gólszerzők: Garralda 6, Jakimovic 5, Juancho Perez, Urdiales, Kiszeljov 4-4, Ambros 3, Oscar Mainer 2, illetve Diaz 5, Pásztor 4, Dzomba 3, Zsigmond, Goluza, Éles 2-2, Lazarov, Gál 1-1
piros lap: Garralda (58.)

Dunaújvárosi bravúr

AZ EHF Kupa elődöntőjének első mérkőzésén jól kezdett a félelmetes asztraháni csarnokban a Dunaferr: a magyar állampolgárságért folyamodó, és hamarosan a válogatottban is helyet kapó Krivokapic vezérletével negyedórán át két góllal vezetett. Ezután feljavult a hazaiak védekezése, és fordítottak (20. perc: 9-8). A folytatásban fej-fej mellett haladt a két csapat a nagy iramú, kemény összecsapáson.

Nem tudott előnyt szerezni a Dinamo a több fiatallal felálló magyar gárda ellen, sőt, közvetlenül a szünet előtti másodpercben a juniorkorú Sándor találatával ismét a Dunaferrnél volt az előny.

A védelem hozta a meccset

A második félidőben sem sok minden változott: a vendégek biztosan őrizték a minimális különbségű vezetésüket (40. perc: 15-16). Kiválóan működött a magyar csapat védelme, amely mögött Stochl továbbra is remekül védett. Az asztrahániak fokozatosan vesztették el lelkesedésüket, és ezt remekül használta ki Buday Ferenc együttese. Támadásban Rosta és Bene jeleskedett, az 53. percre 23-20-ra elhúztak a dunaújvárosiak.

A hajrában még mozgósították utolsó tartalékaikat az oroszok, de képtelenek voltak fordítani. Az előny ellenére nehéznek ígérkező visszavágót szombaton 18 órakor rendezik Dunaújvárosban.

A kupa másik elődöntőjében a Nagy Lászlóval felálló Barcelona még szombaton 29-20-ra nyert a szintén spanyol BM Altea ellen.

Férfi EHF Kupa, elődöntő, első mérkőzés
Dinamo Asztrahán (orosz)-Dunaferr 23-25 (13-14)
gólszerzők: Tkacsev 7, Csernov 5, Gorbatikov 4, Zajkin, Bacskin 3-3, Rubinov 1, illetve Krivokapic 10, Rosta 5, Marcinkevicius, Sándor, Kuzmicsov 3-3, Bene 1