Michael Jordan végleg visszavonult

2003.04.17. 11:39
Noha az NBA alapszakaszának utolsó fordulójában a Philadelphia húszpontos győzelmet aratott a Washington ellen, ez az este mégsem ettől marad meg a sportrajongók emlékezetében. A meccsen ugyanis utoljára lépett pályára minden idők legjobb kosárlabdázója, Michael Jordan.
Sokan gondolhatják, nem ilyen "búcsút" érdemelt a 40 éves kosárlabda legenda, Michael Jordan: a sztár utolsó mérkőzésén ugyanis csapata, a Washington Wizards idegenben súlyos, húszpontos vereséget szenvedett a Philadelphia 76ers otthonában, 107-87 arányban.

Michael Jordan
Fotó: EPA/Tom Mihalek
Jordant - aki alig két perccel a szerdai mérkőzés vége előtt ment le végleg a pályáról - hosszú ideig állva, tapsolva ünnepelte az egész First Union Center sportcsarnok közönsége és valamennyi játékos, így három percig szünetelt a mérkőzés is.

A "Levegő Ura", akinek búcsúját csak kissé árnyékolta be csapata veresége, 15 pontot dobott és négy lepattanót szerzett a 28 perc alatt, amíg a pályán volt. Utolsó kosarát egy ellene elkövetett személyi hiba miatt dobta büntetőből, két perc két másodperccel a találkozó vége előtt. Jordan pályafutása során már harmadszor vonult vissza, de mint elmondta, ez most már a végleges.

Az elköszönő zsenit minden amerikai városban megünnepelték a közelmúltban: Denverben egy motorral lepték meg, Miamiban pedig visszavonultatták a 23-as mezét. Jordan a Chicago Bullsszal - előző klubjával - hat alkalommal nyert bajnoki aranygyűrűt, 15 NBA-szezon áll mögötte.

Michael Jordan pályafutását 32 292 ponttal fejezte be, és ezzel a teljesítményével harmadik az örökranglistán Kareem Abdul-Jabbar és Karl Malone mögött. Ugyanakkor a mérkőzésenkénti pontátlagot tekintve ő a legeredményesebb 30.12-es átlaggal, megelőzve Wilt Chamberlaint (30.07).