Az efedrint elismert, a doppingolást tagadja Carl Lewis

2003.04.23. 13:14
Carl Lewis elismerte hogy az 1988-as olimpia előtt efedrint mutattak ki a szervezetében. A stimuláns mértéke azonban olyan alacsony volt, hogy azért ma sem járna eltiltás - védte a kilencszeres olimpiai bajnokot az USA Olimpiai Bizottságának egykori vezetője.
Carl Lewis kilencszeres olimpiai bajnok atléta, a múlt héten kirobbant doppingbotrány első számú érintettje, elismerte: 1988-ban valóban találtak - nagyon kis mennyiségben - efedrint a szervezetében, ám ez semmilyen befolyással nem volt a teljesítményére.

"Az akkori szokásoknak megfelelően figyelmeztetésben részesültem, csakúgy mint mindenki, akinél a teszt a legkisebb eltérést mutatta. Ezért is szerepel rengeteg név a listán. Nem értem, miért kell a bolhából elefántot csinálni" - nyilatkozott a 41 éves Lewis.

Ma sem járna érte eltiltás

Baaron Pittenger, aki 1988-ban az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságának (USOC) ügyvezető igazgatója volt, kijelentette, hogy Lewis és klubtársai - a Szöulban 200-as bajnok Joe DeLoach, valamint Floyd Heard - mintájában a stimuláns mértéke nem érte el a 10 mikrogramm/millilitert, ami ma sem járna automatikus eltiltással. "Semmi nem utalt rendszeres doppingolásra. Miután figyelmeztettük őket, klubjuk vezetői jelezték, hogy az efedrin egy táplálék-kiegészítőként használt kínai gyógyfű által került az atléták szervezetébe" - mondta Pittenger.

Lewis háromszor is lebukott

A botrányt dr. Wade Exum, az USOC egykori doppingügyekben illetékes főellenőre robbantotta ki múlt szerdán, miután kijelentette: korábban több amerikai világklasszis szervezetében tiltott szereket mutattak ki, mégsem büntették meg őket. Lewis szerinte háromszor is lebukott a szöuli olimpia előtt, ekkor a bizottság eloször kizárta a válogatottból, majd a fellebbezés után mégis engedélyt adott neki az indulásra.

"Úgy gondolom, nagyon szerencsétlen lépés volt ez a részéről" - nyilatkozott vádlójáról Lewis, majd Ben Johnson menedzserének korábbi, fenyegető kijelentésére reagálva megjegyezte: "Nevetséges követelés, hogy adjam vissza az érmeimet. Pereljen be, úgysem vártam tőle mást".

Lewis Szöulban távolugrásban, majd - miután kanadai riválisát, Ben Johnsont éppen az emlékezetes doppingolás miatt kizárták - 100 méteren is aranyérmes lett.