Doppingoláson érték kajakos világbajnokunkat

2003.05.22. 20:41
A hétszeres világbajnok, Hegedűs Róbert szervezetében az április elsejei vizsgálaton találtak tiltott szereket. Az érintett versenyző cáfolja, hogy doppingolt volna, és B próbát kért.
A Magyar Kajak-Kenu Szövetség Sajtóközleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz.

"A Magyar Kajak-Kenu Szövetség április 1-jén a Dunavarsányi Edzőtáborban szúrópróbaszerű doppingvizsgálatot kért a kajak-kenu válogatottnál, az elmúlt 10 évben kialakult gyakorlat szerint. Az Országos Sportegészségügyi Intézet a hét folyamán értesítette a Szövetséget, hogy Hegedűs Róbert doppingtesztjének 'A' próbája pozitív lett.

Miután - beleértve a szintén próbaszerű nemzetközi vizsgálatokat - ez ideig sem másnál, sem a versenyzőnél ilyen eset nem történt, a szövetség tiszteletben tartva az ártatlanság vélelmét, a versenyző által kezdeményezett 'B' próba eredményének megismeréséig fegyelmi eljárás elrendelését nem kezdeményezi.

15 év magyar doppingkrónika
Csengeri Kálmán, súlyemelő - két év eltiltás
Szanyi Andor, súlyemelő - két év eltiltás
Kecskés Zoltán, súlyemelő - egy év eltiltás
Likerecz Attila, súlyemelő - két év eltiltás
Divós Katalin, atléta - két év eltiltás
Benedek Tibor, vízilabdázó - nyolc hónap eltiltás
Varga Zsolt, vízilabdázó - egy hónap eltiltás
Gécsek Tibor, atléta - két év eltiltás
Ináncsi Vera, atléta - nem tisztázott az ügy
Szekeres Judit, atléta - két év eltiltás
Dobos Gábor, atléta - két év eltiltás
Varga Roland, atléta - figyelmeztetés
Kerekes Zsombor, futballista - három hónap eltiltás
Hercegfalvi Zoltán, futballista - egy év eltiltás
Balaskó Iván, futballista - felmentették
Katzirz Dávid, kézilabdázó - féléves eltiltás
Hegedűs Róbert, kajakos - ?
A versenyzők támogatásával a szövetség a nemzetközi sportéletben is évek óta küzd a sportág tisztaságáért, ennek szellemében nehéz feltételezni bármelyik versenyzőnkről, hogy a folyamatos ellenőrzés mellett tiltott szerhez folyamodna."

Hegedűs: Nem doppingoltam

A hétszeres világbajnok Hegedűs ugyancsak írásban reagált a közleményre: "A napokban értesített a Magyar Kajak-Kenu Szövetség hivatalosan arról, hogy a Dunavarsányi Edzőtáborban végzett szúrópróbaszerű doppingvizsgálat nálam pozitív "A" tesztet eredményezett.

Tekintettel arra, hogy hosszú évek óta élsportoló vagyok, mely időszak alatt számtalan doppingvizsgálaton estem át - melyek minden esetben negatív eredménnyel zárultak - a vizsgálat eredményéről megdöbbenve értesültem. Tekintettel arra, hogy semmilyen tiltott szert soha nem használtam, kértem a "B" minta elemzését is, melynek eredménye ismeretében jogi képviselőmmel a szükséges jogi lépéseket meg fogom tenni."

A hétvégi szegedi Világkupára nem is nevezték a 30 éves Hegedűst, aki kétszázon és az ötszázas, vagyis nem olimpiai távú négyesben érte el sikereit. Olimpián eddig egyszer szerepelt, 96-ban kilencedik lett Almásival ezer párosban.