Ágnes
-13 °C
0 °C

Moszkva is olimpiát akar

2003.05.23. 16:34
Moszkva hivatalosan is pályázik a 2012-es nyári ötkarikás játékok megrendezésére - jelentette be az Orosz Olimpiai Bizottság pénteken. Az orosz főváros mellett eddig Párizs, London, New York, Madrid, Lipcse, Havanna jelentkezett a rendezésre és várhatóan benyújtja pályázatát Isztambul, Rio de Janeiro, Sao Paulo és az indiai Haidarábád is. Korábban felmerült Budapest pályázata is, de április végén a Medgyessy-kormány a túl nagy anyagi kockázat miatt elvetette a tervet.
Az Orosz Olimpiai Bizottság pénteken hivatalosan is bejelentette a már hónapokkal ezelőtt megszellőztetett szándékát a 2012-es nyári olimpiai játékok megrendezésére. Az orosz illetékesek egyelőre nem kívánnak találgatásokba bocsátkozni Moszkva esélyeiről, de biztosak abban, hogy az orosz főváros legalábbis az öt legjobb jelölt közé kerül 2004 júniusában. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2005 júliusában, Szingapúrban hirdeti ki a győztest.

Biztonságos Moszkva...

Az olimpia megrendezésének gondolatát erősen támogatja a moszkvai városi kormány, és Jurij Luzskov polgármester is. A pénteki döntés után Luzskov elsősorban azt emelte ki, hogy Moszkva képes a résztvevők teljes biztonságának garantálására - ami az egyik legfontosabb szempont a mai világban.

Az orosz ITAR-TASSZ hírügynökség értesülései szerint az Orosz Olimpiai Bizottság a jövő héten egyeztet Mihail Kaszjanov miniszterelnökkel, és German Gref gazdasági miniszterrel a játékok megrendezéséhez szükséges állami garanciákról. Luzskov szerint az 1980-ban már olimpiát rendező Moszkva rohammunka nélkül, nyugodtan tudna felkészülni 2012-re. A polgármester szerint a sportinfrastruktúra rendelkezésre áll még 1980-ból, és bár egy részük felújításra, illetve korszerűsítésre szorul, az orosz főváros be tudná fejezni a beruházásokat jóval az olimpiai láng fellobbanása előtt.

Több szálloda kell

Megfigyelők szerint a legnagyobb beruházásokat a közlekedési infrastruktúra fejlesztése jelentené az állandó forgalmi dugókkal küszködő 10 milliós metropoliszban, de ezt a kérdést előbb-utóbb meg kell oldani a játékok nélkül is. Szükség van a moszkvai szállodai férőhelyek számának jelentős növelésére is, elsősorban a középkategóriás kereskedelmi szálláshelyekére.

Az Orosz Olimpiai Bizottság szerint az esemény megrendezése óriási bevételekhez juttatná Moszkvát. Az első moszkvai játékokon, 1980-ban a NOB finanszírozta a költségek 70 százalékát, és az akkor még szovjet főváros egy új televíziós központtal, repülőtérrel, és számos sportlétesítménnyel gazdagodott. Leonyid Tjagacsev, a bizottság elnöke emlékeztetett arra, hogy Sydney, a 2000-es nyári játékok megrendezője 5 milliárd dollárt keresett az olimpián, és több tízezer új munkahely létesült az ausztrál nagyvárosban.

Esélytelenek?

Moszkva szempontjából azért is fontos az olimpia, mert az 1980-as játékok csonkára sikerültek: a szovjet csapatok afganisztáni intervenciója miatt több ország, köztük az Egyesült Államok bojkottálta a játékokat. Oroszország a közelmúltban esett el a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság megrendezésétől, amelynek fő színhelye szintén Moszkva lett volna.

Megfigyelők már korábban óvták az orosz főváros lakóit a túlzott optimizmustól, vélemények szerint ugyanis Moszkva nem tartozik a legnagyobb esélyesek közé. Orosz szakértők hasonlóan vélekedtek Budapestről is, ezért az a döntés, hogy a magyar főváros nem pályázik, nem váltott ki különösebb izgalmat az orosz szaksajtóban.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.