Sávolt és Mandula kiemeltet vert a Roland Garroson

2003.05.29. 10:27
Sávolt Attila négy óra tizenkilenc perces, nagyon kemény meccsen, a döntő szettben verte a 27. kiemelt, nála száz hellyel előrébb rangsorolt Juzsnyijt. Talán még Sávoltnál is nagyobb bravúrt hajtott végre Mandula Petra, aki a 11. helyen kiemelt szintén orosz Miskinát verte két játszmában.
Miután a selejtezőben három meccset nyert Sávolt Attila, hétfőn a párizsi nyílt teniszbajnokság első fordulójában is győzelemmel mutatkozott be. A svéd Vinciguerra ellen négy játszmában nyert, a második körben a 27. kiemelt Juzsnyij volt az ellenfele, aki a Roland Garroso eddig még soha nem jutott túl az első fordulón. (Legjobb eredményét Wimbledonban érte el, ahol a negyedik fordulóig jutott.) Az orosz több, mint száz hellyel előzi meg a legjobban jegyzett, a világranglistán a 139. helyen álló magyar teniszezőt.

Rosszul kezdett, jól folytatta Sávolt

Sávolt 2000-ben egyszer már bejutott a Roland Garroson a harmadik fordulóba, ott azonban az ausztrál - a későbbi világelső, jelenleg első kiemelt - Lleyton Hewitt volt az ellenfele és simán verte. Kedvenc felületén, salakon ismét bravúrra készült, ám az első szettben némiképp lámpalázasan játszott, el is veszítette 6:3-ra.

A másodikban aztán azonnal elvette ellenfele adogatógémjét, a sajátját azonban nem tudta megnyerni. A folytatásban aztán megint "breakelt", és ezzel az előnnyel már révbe ért, 6:4-re övé lett a játszma. A harmadik szettben fej-fej mellett haladtak 5:5-ig, az orosz hozta a saját játékát, Sávolt ugyanakkor a legrosszabbkor hibázott, riválisa az első játszmalabdát értékesítette, így megint ő került előnybe.

A harmadik szettben megremegett a magyar játékos keze

A negyedik játszma ugyanúgy kezdődött, ahogyan a második, Sávolt "breakkel" kezdett, aztán kettőt hibázott. Mentségére legyen mondva, hogy mindez nem törte össze, mi több: lendületbe hozta. 2:1-es hátránya után már nem veszített gémet, és kiegyenlített.

A döntő szettben 2:2-nél ismét ő szerzett több pontot a 21 éves Juzsnyij adogatásánál, és most nem ingott meg, amikor hoznia kellett saját szerváit. Juzsnyij szemlátomást megzavarodott, Sávolt ismét kihasználta fogadóesélyét, vagyis 5:2-re vezetett, és a mérkőzésért adogathatott.

Coria lesz a következő áldozat?

Jusznyij ezek után mindent egy lapra feltéve játszott, kockáztatott, aminek meg is lett az eredménye: szépített, majd saját adogatásánál pontot sem veszített. Felzárkózott 5:4-re, de Sávolt megint a meccsért, a harmadik fordulóért szerválhatott.

Ebben a sorsdöntő gémben már jobban összpontosított, nem remegett meg a keze, gyorsan begyűjtött három pontot, ami egyszersmind azt jelentette, hogy három meccslabdája lett. Az első kettőt még hárította ellenfele, a harmadikat viszont beütötte Sávolt, így három év után megint a harmadik fordulóba került. Következő ellenfele a hetedik kiemelt argentin Coria lesz, aki négy szettben verte a német Kiefert.

Sávolt a statiszikában alulmaradt, de ez nem számít

Sávolt sikerének értékét kétségkívül növeli, hogy nem ütött ászt - míg ellenlábasa nyolcat jegyzett -, tizenhat kettős hibája ugyanakkor elkeserítő, pláne a világranglista 30. Juzsnyij nyolc bakija mellett. Sávolt egyébként öttel kevesebb pontot ért el. A statisztikát tekintve mindössze egy tekintetben múlta felül ellenfelét: néggyel több nyerő ütése volt.

Mandula fantasztikus bravúrja

A hagyományos világranglistán 75. Mandula Petra 1 óra 8 perc alatt legyőzte a 11. helyen kiemelt orosz Anasztazja Miskinát, s bejutott a legjobb 32 közé, azaz a 3. fordulóba a francia nyílt teniszbajnokságon.

A találkozó 33 perces első játszmája 3:3-ig rendkívül szoros volt, majd a magyar játékos "robbantott", és simán lépéselőnyhöz jutott. Sőt, a 2001-ben negyeddöntős Mandula a második szett elején 2:0-ra elhúzott, s ekkor elképesztő fordulatok következtek.

A két teniszező többször is elveszítette adogatását, de ez is a magyarnak kedvezett, 5:2-re vezetett. Ekkor még feltámadt Miskina, két játékot nyert egymás után, de szerencsére tovább már nem tartott a lendülete. A magyar játékos következő ellenfele az olasz Flavia Pennetta (65.) lesz.