Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Sávolt és Mandula kiemeltet vert a Roland Garroson

2003.05.29. 10:27
Sávolt Attila négy óra tizenkilenc perces, nagyon kemény meccsen, a döntő szettben verte a 27. kiemelt, nála száz hellyel előrébb rangsorolt Juzsnyijt. Talán még Sávoltnál is nagyobb bravúrt hajtott végre Mandula Petra, aki a 11. helyen kiemelt szintén orosz Miskinát verte két játszmában.
Miután a selejtezőben három meccset nyert Sávolt Attila, hétfőn a párizsi nyílt teniszbajnokság első fordulójában is győzelemmel mutatkozott be. A svéd Vinciguerra ellen négy játszmában nyert, a második körben a 27. kiemelt Juzsnyij volt az ellenfele, aki a Roland Garroso eddig még soha nem jutott túl az első fordulón. (Legjobb eredményét Wimbledonban érte el, ahol a negyedik fordulóig jutott.) Az orosz több, mint száz hellyel előzi meg a legjobban jegyzett, a világranglistán a 139. helyen álló magyar teniszezőt.

Rosszul kezdett, jól folytatta Sávolt

Sávolt 2000-ben egyszer már bejutott a Roland Garroson a harmadik fordulóba, ott azonban az ausztrál - a későbbi világelső, jelenleg első kiemelt - Lleyton Hewitt volt az ellenfele és simán verte. Kedvenc felületén, salakon ismét bravúrra készült, ám az első szettben némiképp lámpalázasan játszott, el is veszítette 6:3-ra.

A másodikban aztán azonnal elvette ellenfele adogatógémjét, a sajátját azonban nem tudta megnyerni. A folytatásban aztán megint "breakelt", és ezzel az előnnyel már révbe ért, 6:4-re övé lett a játszma. A harmadik szettben fej-fej mellett haladtak 5:5-ig, az orosz hozta a saját játékát, Sávolt ugyanakkor a legrosszabbkor hibázott, riválisa az első játszmalabdát értékesítette, így megint ő került előnybe.

A harmadik szettben megremegett a magyar játékos keze

A negyedik játszma ugyanúgy kezdődött, ahogyan a második, Sávolt "breakkel" kezdett, aztán kettőt hibázott. Mentségére legyen mondva, hogy mindez nem törte össze, mi több: lendületbe hozta. 2:1-es hátránya után már nem veszített gémet, és kiegyenlített.

A döntő szettben 2:2-nél ismét ő szerzett több pontot a 21 éves Juzsnyij adogatásánál, és most nem ingott meg, amikor hoznia kellett saját szerváit. Juzsnyij szemlátomást megzavarodott, Sávolt ismét kihasználta fogadóesélyét, vagyis 5:2-re vezetett, és a mérkőzésért adogathatott.

Coria lesz a következő áldozat?

Jusznyij ezek után mindent egy lapra feltéve játszott, kockáztatott, aminek meg is lett az eredménye: szépített, majd saját adogatásánál pontot sem veszített. Felzárkózott 5:4-re, de Sávolt megint a meccsért, a harmadik fordulóért szerválhatott.

Ebben a sorsdöntő gémben már jobban összpontosított, nem remegett meg a keze, gyorsan begyűjtött három pontot, ami egyszersmind azt jelentette, hogy három meccslabdája lett. Az első kettőt még hárította ellenfele, a harmadikat viszont beütötte Sávolt, így három év után megint a harmadik fordulóba került. Következő ellenfele a hetedik kiemelt argentin Coria lesz, aki négy szettben verte a német Kiefert.

Sávolt a statiszikában alulmaradt, de ez nem számít

Sávolt sikerének értékét kétségkívül növeli, hogy nem ütött ászt - míg ellenlábasa nyolcat jegyzett -, tizenhat kettős hibája ugyanakkor elkeserítő, pláne a világranglista 30. Juzsnyij nyolc bakija mellett. Sávolt egyébként öttel kevesebb pontot ért el. A statisztikát tekintve mindössze egy tekintetben múlta felül ellenfelét: néggyel több nyerő ütése volt.

Mandula fantasztikus bravúrja

A hagyományos világranglistán 75. Mandula Petra 1 óra 8 perc alatt legyőzte a 11. helyen kiemelt orosz Anasztazja Miskinát, s bejutott a legjobb 32 közé, azaz a 3. fordulóba a francia nyílt teniszbajnokságon.

A találkozó 33 perces első játszmája 3:3-ig rendkívül szoros volt, majd a magyar játékos "robbantott", és simán lépéselőnyhöz jutott. Sőt, a 2001-ben negyeddöntős Mandula a második szett elején 2:0-ra elhúzott, s ekkor elképesztő fordulatok következtek.

A két teniszező többször is elveszítette adogatását, de ez is a magyarnak kedvezett, 5:2-re vezetett. Ekkor még feltámadt Miskina, két játékot nyert egymás után, de szerencsére tovább már nem tartott a lendülete. A magyar játékos következő ellenfele az olasz Flavia Pennetta (65.) lesz.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.