Korfüggő a vb-részvétel a kajakmaratonistáknál

2003.06.05. 15:29
A Magyar Kajak-Kenu Szövetség Szakmai Bizottsága határozatával ellehetellenítette a maratoni szakág többszörös világ és Európa-bajnokokának a részvételét az idei világ- és Európa-bajnokságon. A 23 év alattiak rossz idővel is kiharcolhatják a részvételt.
Az ember úgy gondolná, normális országokban egy világversenyre az jut ki, aki kiharcolja a selejtezőben a részvételi jogot. Normális helyen ez minden bizonnyal így is van, de nem Magyarországon. Noha nem olimpiai sportágról van szó, mégis megdöbbentő határozatot hozott a Magyar Kajak-Kenu Szövetség Szakmai Bizottsága a maratoni vb, Eb kvalifikációs rendszeréről.

A Bizottság ugyanis azt a sokak számára "megdöbbentő" határozatot hozta, hogy a hazai selejtezőkön, az élen végzett versenyzőkön kívül csak akkor indulhat a legjobb második, ha legalább tíz perccel megveri a legjobb 23 éven aluli egységet. (Mint ismert, a maratoni számokban két egység képviselhet egy országot a világversenyeken.) Azaz, ha a második helyen végzett egység "csak" kilenc és fél perccel veri meg a 12. helyen célba ért, de 23 év alatti egységet, akkor is a fiatalok indulnak.

Egy másodperc kontra hat és fél perc

Erre az itthoni selejtezőben több példa is akadt. A kenu kettesek között a kétszeres világbajnok Szakály Viktorral felálló egység mindössze egy másodperccel(!) kapott ki az élen végzett párostól, ám helyettük mégis az általuk hat és fél perccel vert 23 év alatti kettős mehet a vb-re. (Eredményük alapján jó esélyük van a legjobb 15 közé kerülésre.)

Ennél is furcsább a kenu kettesek között szereplő Kolozsvári Gábor esete. A világbajnoki második versenyző és párja második lett az itthoni válogatón, pechjére a zsinórban négy világbajnoki címet nyert magyar páros mögött. Ám hiába verték meg több mint 10 perccel a 23 év alattiakat, a szövetség úgy döntött, egy olyan egység indul, melynek tagjai 27 illetve 19 évesek. Ugyanis a szövetség esetükben átlagéletkort számol. (Őket csak kettő és fél perccel verték, de ez az idő a vb-n körülbelül nyolc egységnyi különbséget jelent.)

Egy ember=egy egység

Ez az értelmetlen határozat csak a vb-re volt érvényes, de a kontinensvetélkedőre is "húzott egy okosat" a szövetség. Ugyanis ott kitalálták, hogy egy ember, csak egy egységben indulhat. Kolozsvári tehát hiába vívta ki a részvételt, miután párja, Gillányi Zsolt egyesben is kvalifikálta magát, nem szerepelhet.

Erre a határozatra reagálva még tavaly novemberben - már a selejtező után - a szakág több jeles képviselője kérelemmel fordult a szövetséghez, melyben tiltakoznak az észérvekkel megmagyarázhatatlan rendelet ellen. Akkor levelüket szó nélkül félre tolták.

Tudják hogy hibáztak

Azonban nem hagyták ennyiben és május végén, újabb levelet juttattak el a testülethez. A levél érdekessége, hogy több olyan versenyző is aláírta, akik egyenes ágon kvalifikálták magukat a vb-re. A levélre reagálva a szakmai stáb belátta, hogy rossz döntést hozott, de most már nem változtatnak rajta.

Borsodi Géza szövetségi kapitány az elnökség csütörtöki ülése után érdeklődésünkre elmondta: Már fogalmazzák azt a levelet, melyet a kérelem benyújtói napokon belül megkapnak. Ebben a szakmai bizottság felhívja az érdekeltek figyelmét, hogy ők a selejtezőkön történt indulásukkal, elfogadták a szövetség versenyszabályzatát.