A New Jersey nyerte a Stanley-kupát

2003.06.10. 11:05
A New Jersey Devils nyerte az észak-amerikai profi jégkorongliga 2002/03-as idényét, miután a Stanley Kupa döntőjének utolsó, mindent eldöntő hetedik mérkőzésén legyőzte a vendég Anaheim Mighty Ducks csapatát. A "Kacsákat" vigaztalhatja, hogy kapusukat, Jean-Sebastien Gigueret választották a rájátszás legértékesebb játékosának.
Az elmúlt tíz év győztesei:
1993: Montreal Canadiens
1994: New York Rangers
1995: New Jersey Devils
1996: Colorado Avalanche
1997: Detroit Red Wings
1998: Detroit
1999: Dallas Stars
2000: New Jersey
2001: Colorado
2002: Detroit
2003: New Jersey
A korábbi két, gólgazdag mérkőzéssel szemben ezúttal a letámadás és a test-test elleni játék dominált - legalábbis a nyitó harmadban. A csapatok alig lőttek kapura és komoly helyzet sem nagyon alakult ki, valamivel veszélyesebbek voltak a hazaiak. A rájátszás legjobb hálóőre, Jean-Sebastien Giguere előbb az orosz Szergej Brilin közeli lövését, majd a cseh Patrik Elias emberhátrányos kiugrását védte bravúrral.

A második harmad elején hatalmas iramot diktált a New Jersey, és ez meghozta az eredményt: vezetést szerzett a Devils . Scott Niedermayer - akinek öccse, Rob éppen a riválisnál szerepel - távoli lövésébe az újonc Michael Rupp tette bele az ütőjét, Giguere-nek esélye sem volt a védésre. A 24 éves csatárnak ez volt pályafutása első playoff-gólja.

Friesen bosszút áll

Fotó: EPA/Saed Hindash
Ezt követően támadásban felpörgött az Anaheim, de Martin Brodeur mindent hárított. A 33. percben megint Rupp botján váltott irányt a korong, amely Jeff Friesen elé került, és a szemfüles támadó a hátvéd Kurt Sauer szorításában közelről nem hibázott. Később szerencséje volt a Mighty Ducksnak, Pascal Rheaume próbálkozását a gólvonalról vágták ki a hátvédek.

A záró harmadban mindent egy lapra feltéve támadtak a vendégek, de ezen az estén hibátlanul védekezett a New Jersey. Ráadásul egy ellentámadás végén az Anaheimtől tavaly nyáron igazolt Friesen megint betalált, eldöntve ezzel a bajnokságot.

Évtizedes rekordok dőltek meg

A párharc valamennyi mérkőzését hazai együttes nyerte, ilyen eddig csak 1955-ben és 1965-ben fordult elő. A New Jersey mind a 11 csatájában győzött, ha ő szerezte az első gólt. Az Anaheim viszont 1996. február 11-e óta nem tudott diadalmaskodni riválisa otthonában, és ez a sorozat most sem szakadt meg. A Devils 1995 és 2000 után ismét megkaparintotta a Stanley Kupát, míg 2001-ben elveszítette a döntőt. A mostani sorozatban hazai mérlege szenzációs volt: tizenkét győzelem mellett csak egy vereséget szenvedett, ami csúcsbeállításnak számít.

Egy nap alatt két döntő, két sportágban
Ötven munkás három óra alatt építette át a New Jersey Devils jégkorong- és a New Jersey Nets kosárlabdacsapatának otthonául szolgáló Continental Airlines Arénát. Mindkét klub érdekelt saját sportágának nagydöntőjében.

A Devils - Ducks Stanley Kupa-döntő mellett a Nets a San Antonio Spurst fogadja az NBA fináléjában. A parkettet gyorsan felszedték, és alatta van a jég, de még 1800 ülőhelyet is át kellett alakítani a közel 20 ezer néző befogadására alkalmas létesítményben.

Ez volt az NHL történetének 12. olyan fináléja, amelyik a hetedik összecsapáson dőlt el, ebből 10-szer nyert a vendéglátó. A rájátszás legértékesebb játékosának járó Conn Smythe Trófeát Giguere kapta, utoljára 1987-ben történt meg, hogy vesztes hokis érdemelte ki a serleget.

Brodeur viszont NHL-csúcsot állított fel azzal, hogy az idei playoff-ban hétszer nem kapott gólt. Ő a liga harmadik kapusa, aki finálé hetedik mérkőzésen hibátlanul védett. Ilyen bravúrra 1964-ben a torontói Johny Bower, 1965-ben pedig a montreali Gump Worsley volt képes. A Devils vezetőedzője, Pat Burns élete első Stanley Kupáját nyerte.

Stanley Kupa-döntő, 7. mérkőzés:
New Jersey Devils-Anaheim Mighty Ducks 3-0 (0-0, 2-0, 1-0)
gólszerzők: Rupp (23.), Friesen (33., 57.)

A párharcot 4-3-as összesítéssel a New Jersey nyerte.