Blanka, Bianka
9 °C
18 °C

Kemény Dénes: Úgy kellett ellopnom a bronzérmet

2003.06.18. 10:12
Kemény Dénes, a férfi vízilabda-válogatott kapitánya bosszantónak tartja, hogy csapata nem jutott a döntőbe. Az elődöntőben elszenvedett vereség okait ugyanakkor a válogatott balszerencséjében, és a bírók téves ítéleteiben is látja. A júliusi barcelonai világbajnokságon az aranyérem a cél.
A magyar férfi vízilabda-válogatott megismételte két évvel ezelőtti budapesti teljesítményét, és harmadik lett a szlovéniai Európa-bajnokságon. A csapat Kemény Dénes irányításával mindössze egyszer maradt érem nélkül világversenyen - a két évvel ezelőtti fukuokai világbajnokságon ötödik lett - tizenegyszer érmet nyert. De ezúttal sem aranyat, vagyis a kétezres sydneyi olimpia óta nem lett első.

Tönkreverni már bárkit tudunk

Az Index érdeklődésére dr. Kemény Dénes kifejtette, hogy a körülményeket figyelembe véve - csupán egy hetet készült együtt a csapat - jó eredményt értek el Szlovéniában. "Komolyan mondom, hogy az első, oroszok elleni összecsapás előtt féltem, hogy kikapunk négy góllal, mert riválisunk hat hetet készült a kontinensbajnokságra. Ellenük jól játszottunk, tagadhatatlan azonban, hogy a folytatásban kétszer is kihagyott a csapat" - értékelt a kapitány.

A vereségek okairól elmondta, hogy a mieink bárkit képesek "tönkreverni" - a spanyolokkal és az oroszokkal szemben ez be is bizonyosodott - az éles pillanatokban azonban felerősödik a kudarctól való félelem, ami "megbénítja a fiúk kezét. Az olimpiai arany kötelező győzelmi kényszerérzetet okoz a játékosaimban, és őszintén szólva nem mindig képesek ezen felülemelkedni. Idegeskedés lesz úrrá rajtuk, és hibáznak" - magyarázta Kemény.

Szokatlan kettős előny az utolsó percben

Tény, hogy a végül vesztes elődöntőben a horvátok kettős előnyt kaptak az utolsó percben, amit nem szokás megítélni ilyen kiélezetett szituációban. "6-4-nél senki nem szólt volna semmit, de döntetlennél azért nem mindegy. Másrészt a horvátok előnyben kimagaslóan játszottak, mi pedig védekezésben buta hibákat követtünk el, így veszítettünk."

Kérdésünkre, miszerint előzetesen elfogadta-e volna a harmadik helyezést "nem is tudommal" válaszolt. Ugyanakkor megjegyezte, hogy "ez az eredmény pont egyenlő távolságra van sikertől és kudarctól is. A mezőny kiegyenlítetté vált, példa erre az olaszok kilencedik, illetve a görögök nyolcadik helyezése. Bosszantó persze, hogy elmaradt a siker."

"Szereztünk egy érmet, mégha úgy kellett ellopnom a harcok közben" - utalt Kemény a botrányos döntőre, amikor a szerb és a horvát szurkolók előbb a lelátón, majd az utcán is összecsaptak.

Egyszer már felajánlotta lemondását

A kapitány érzése szerint a válogatottat nem nyomasztja, hogy három éve nem tudott nyerni, de a barcelonai világbajnokságon értelemszerűen az aranyérem a cél. (Az éremszerzés egyébként olimpiai kvótát ér.) "Azt azonban látom a fiúkon, hogy zavarja őket, hogy a ki-ki meccseken alulmaradnak"

"Nem hiszem, hogy felerősödnének a lemondásomat követelő hangok. Fukuokában, az ötödik helyezés után felajánlottam a lemondásomat, de a szövetség vezetői kiröhögtek. A szerződésemből még egy év van az olimpiáig, pontosan tudom, hogy nem vagyok odaszövegezve a kispadhoz" - válaszolta a jövőjét firtató kérdésünkre.

Kemény: aludni se tudtam, étvágyam se volt

A jövő heti margitszigeti Világliga-meccseken a bővebb keretnek is lehetőséget, és vigyáz arra, hogy "szét ne rázódjon a csapat."

Kemény a csapat mellett saját magát is szsretné összeszedni a torna kezdetéig. "Nagy feszültség alatt éltem az elmúlt hétben, aludni alig tudtam, meleg is volt, az étvágyam is elment a rázósabb meccsek előtt. Most van nekem is néhány napom a pihenésre, feltöltődésre".

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.