Elhunyt Knézy Jenő

2003.06.18. 10:59
Kedden kora este elhunyt Knézy Jenő. A Magyar Televízió sportriporterét 59 éves korában érte a halál. Knézyt a köztévé saját halottjának tekinti.
Elhunyt Knézy Jenő, a közszolgálati Magyar Televízió sportriportere, közölte kedden a Magyar Televízió.

Az ismert sportújságírót 59 éves korában, súlyos betegség után, kedden 18 óra 40 perckor érte a halál. Az MTV Knézy Jenőt saját halottjának tekinti.

Knézy halála miatt megváltoztatja műsorát kedden este a közszolgálati televízió, közölte az MTV elnöki titkárságának vezetője. "Kórházi ágyában, családtagjai mellett halt meg a televíziós személyiség" - mondta Váradi Vilmos. Az ismert sportújságírót súlyos betegség után érte a halál. A sportriporter hónapok óta küzdött a rákkal, betegségét néhány hete ő maga hozta nyilvánosságra.

Knézy Jenő 1944. augusztus 19-én született Nagyváradon. Az Agrártudományi Egyetem Mezőgazdasági Gépészmérnöki Karán 1969-ben szerzett diplomát, majd 1971-ig üzemmérnökként dolgozott. Ezután választotta a sportújságírást. Harmincegy évet töltött a Magyar Televízió sportosztályán riporterként, főmunkatársként, rovatvezetőként, illetve főszerkesztőként.

Neve egybeforrott a televíziós sportközvetítésekkel, állandó kommentátora volt a nyári, illetve téli olimpia eseményeinek, labdarúgó világ- és Európa-bajnokságoknak, válogatott és nemzetközi kupamérkőzéseknek csakúgy, mint számtalan hazai bajnoki összecsapásnak. A hatvanas években ifjúsági válogatott kosárlabdázó volt. 1993 és 1997 között a kosárlabda-szövetség társelnöke, 1997-tol a Magyar Sportújságírók Szövetségének alelnöke volt.

Májusban a Magyar Televízió főmunkatársaként életműdíjat vehetett át az MTV elnökétől. Medgyessy Péter kormányfő javaslatára Mádl Ferenc köztársasági elnök ugyancsak májusban a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést adományozta Knézy Jenőnek "több évtizedes, kimagasló sportújságírói és sportriporteri pályafutásáért".

Knézy Jenőt utoljára április másodikán, a Magyarország-Svédország labdarúgó Eb-selejtező közvetítésekor hallhatták a szurkolók. Szerda este 20 óra öt perckor az m1-en lesz a Knézy-emlékműsor.