Eltemették Knézy Jenőt

2003.06.25. 14:49
Kedden temették el a rövid, de súlyos betegség után, ötvennyolc éves korában elhunyt Knézy Jenőt a Farkasréti temetőben. A népszerű sportriporter családja eredetileg zártkörű búcsúztatást szeretett volna, de végül az érezhetően széleskörű megrendülés és sokak kifejezett kérésének a hatására nyilvános gyászszertartást tartottak.
A Farkasréti temető ravatalozója előtt család, közélet, ismeretlen drukker gyászol. A hangosítás színvonala és a közlekedési rendőrök alapján nagyobb tömegre készülhettek, később már a szerkesztőségben tudjuk meg, hogy valamiért a tévéközvetítés és több tudósítás is ezrekről szólt.

Pár százan a temetőben

Talán a nagy meleg, talán a helyenként zápor-zivatar erős esélye miatt jöttek valójában csak néhány százan, egyébként majdnem mint egy átlagos magyar meccsen. Idősebb asszonyok jócskán túlreprezentáltak, sportújságírók, tévések értelemszerűen jó sokan, aktív sportolók viszont első ránézésre alig páran.

Tekintse meg képeinket!
Az edzőket (meg a régi játékosokat) képviseli Mészöly Kálmán, az egykori Knézy-Mészöly vita másik tagja, Bicskei Bertalan valamint Rátgéber László, aki egyébként közvetlen hozzátartozó vagy legfőbb illetékesség, de erről később. Nem tudjuk pontosan milyen minőségében jött el Kónya Imre, talán magánemberként, "gyanús, hogy mostanában nem lehet annyira elfoglalt" - mondja róla mögöttünk egy sötétkék kalapos nő.

Deutsch Tamás hátra szorul

A tömeg legszélén, Deutsch Tamás nosztalgiázik szomorúan egykori helyettes államtitkárával. A regnáló sportminiszter éppen ellenkezőleg, a tűzhöz legközelebb álló csoportban emlékezik Ragáts tévéelnökkel és Gulyás riporterrel. Takarják ugyan a kilátást Baló György és Wisinger István (MUOSZ) elöl, de ők mondják aztán a beszédeket, valamint Török László a rádióból.

A ravatal előtt giga Knézy Jenő portré, valószínűleg telesportos tablókép, a koporsón hamvveder, továbbá egy kommentátor-fejhallgató.

Gulyás: "Mi ketten"

Ragáts olyan röviden beszél, hogy ha nem tudnánk, hogy utána még hárman jönnek, akkor azt hinnénk direkt csinálja, de legalább nem megy bele Knézy életében betöltött saját szerepének részletes elemzésébe. Gulyás kolléga viszont "Mi ketten huszonhárom évet együtt" felütésű gyászbeszédével domborít, és Gyurcsány miniszter sem mulasztja el lefesteni a képet, ahogy a már beteg riporter kezét fogta a kórházban.

Informatikai kollégájának a témában elkövetett otrombaságához képest ugyan semmiség, de azért nem kéne szövegíróját külön jutalmaznia, hogy a nagy sportriporter triumvirátus legfiatalabb tagjáról beszélt. Csak tippelni tudunk, hogy Gyurcsány Knézy mellett Szepesi Györgyre és Vitray Tamásra célozhatott, a "nagy triumvirátus" egyáltalán nem kanonizált fogalom a szakmában, és azért szóba jöhetnének még néhányan.

A beszédek után rövid séta az MTV-s kordonnal körbevett sírhelyhez, fotósok szaladnak, a fejek felett kamera mozog keresztbe. Gyurcsány, Ragáts és Gulyás továbbra is együtt, kevéssel a család mögött, aztán a tömegben többek között Gyulai István, egykori riporter és aktuális nemzetközi atlétikai főnök, Novotny Zoltán és Hegyi Iván, a Fenyő Miklósra épített szójátékok legnagyobb magyar mestere.

Végül Vitrayék

A menet végén jönnek a Sport1 emberei, valamint az egyébként abszolút telesportos Vitray-Komlósi páros, akik az utolsó időszakban Knézy közvetlen főnökei voltak. Helyzetük alapján sok mindenre gondolhatunk az MTV sportszerkesztőségén belüli viszonyokról - közösségek rejtett hálózata.

Tekintse meg képeinket!
Rövid római-katolikus liturgia szerint imát követően hangzik el a család kérése: "ezúttal csak a közeli hozzátartozók és a legfőbb illetékességek" fejezzék ki közvetlenül együttérzésüket. Amellett, hogy tényleg teljesen érthető kérés, legalább kiderült, hogy kik a közeli hozzátartozók és/vagy legfőbb illetékességek: a szakszövetségek, tévés és újságíró szervezetek tisztségviselői mellett Rátgéber és Papp Endre.