Magyar vb-aranyért küzd a szlovákiai kapus

2003.07.01. 11:42
A hétvégi margitszigeti vízilabda Világliga-selejtezőben mutatkozott be a magyar válogatottban Gergely István, a korábban a szlovák válogatottban szereplő kapus. Élete legnagyobb álma valósulna meg, ha magyar vb-érmet nyerne, és rendkívül csalódott lenne, ha nem lehetne tagja a Barcelonába utazó válogatott keretnek - nyilatkozta az Indexnek a frissen honosított játékos.
"Életem legjobb döntése volt, hogy a Honvéd-Domino egy évvel ezelőtti ajánlatát elfogadtam, és nem maradtam tovább a spanyol élvonalban szereplő Terrassánál" - kezdte a honosítási folyamat ismertetését Gergely István. "Jó közösségbe kerültem, gyorsan befogadtak a társak, és szerencsére a teljesítményem sem volt rossz. Emellett állandóan szem előtt voltam, és kölcsönös volt a szándék, hogy a magyar válogatottban szerepeljek. Ezúton is köszönök mindent azoknak, akik elősegítették a honosítást."

"Még soha nem voltam ilyen erős csapatban"

A huszonhét éves Gergely a pénteki, szerbek elleni meccsen három percet kapott. "A kapitány szólt, hogy melegítsek, mert ad egy kevés időt. Különösebben nem fogtam fel, hogy életemben először a magyar kapu előtt kell védenem, így nem is volt extra-érzés bennem. Csak az járt a fejemben - mint mindig -, hogy tökéletes produkciót mutassak. Aztán felavattak a szerbek, de ez a gól most más volt, mert én még soha nem szerepeltem olyan csapatban, amelyik legyőzi a friss Európa-bajnokot" - mondta az Indexnek a válogatott kapus.

Gergely nem titkolta, élete legnagyobb álma valósult meg a magyar válogatottbeli szereplésével, és nemcsak titkon bízik benne, hogy a barcelonai világbajnokságon is részt vehet. Kérdésünkre, miszerint nagyon csalódott lenne-e, ha mégsem sikerülne, így válaszolt: "Már akkor is csalódott voltam, amikor az Eb-re együtt készültem a többiekkel, de a nevemet nem hallottam az utazók kijelölésénél. Cseppet sem vigasztalt, hogy nem is hallhattam, mert akkor még nem voltak rendben a papírjaim."

Aranyérmet a hazának

Elmondta azt is: biztos benne, hogy a kapitány jól fog dönteni a csapat kijelölésekor, még akkor is, ha a rekordgyorsaságú ügyintézés ellenére neki kell itthon kell maradnia. "A kapitány, Kemény Dénes válogatási elve, hogy a keretbe a képességek alapján lehet bekerülni, az utazó csapatba pedig a pillanatnyi forma alapján. Remélem, a következő napokban nem romlok le." (Keménynek feltehetően Gergely, és a klubcsapatában cseréjeként elkönyvelt Kovács Zoltán között kell döntenie.)

"A a magyar okmányaimat akkor kapom majd meg, mikor legközelebb Magyarországra jövök. Biztosan különös érzés lesz főleg amikor majd hazamegyek, a Komárno melletti Szilasra. Lehet, hogy furcsa, hogy így mondom, hogy haza, de szerintem az embernek ott van a hazája, ahol jól érzi magát. Nem lettem nagyobb magyar, mióta magyar állampolgár lettem, de nincs magasztosabb érzés, mint mikor a hazájának nyer aranyérmet az ember. Én már régóta magyarul álmodom, és a legnagyobb álmom egy vb-érem, leginkább aranyérem megszerzése" - értékelt.

Gergely Mihály - egyelőre - szlovák marad

Gergely testvére, Mihály továbbra a szlovák gárdát erősíti, arról egyelőre nincs szó, hogy a francia Nice csapatában légióskodó játékos is magyar állampolgárságot kapna.