Varga Gabriella Európa-bajnok

2003.07.01. 19:19
A 21 éves tőröző, Varga Gabriella imponáló vívással, világ- és olimpiai bajnokokat legyőzve aranyérmet szerzett a bourges-i Európa-bajnokságon. A férfi kardozók némi csalódást okoztak.
Jó néhány éve nem fordult elő, hogy női tőrözőink közül valamennyi indulónk, mind a négyen bejussanak a legjobb tizenhat közé az Európa-bajnokságon. A franciaországi Bourges-ben most megtörtént, hiszen Mohamed Aida, Knapek Edina, Jeszenszky Szilvia és Varga Gabriella is biztosan vette az első fordulókat, és ez az eredmény szép reményekre jogosíthatta a mieinket.

Mind a négy magyar a tizenhatba jutott

Meccsek az aranyig
Varga Gabriella-Corinne Maitrejean (francia) 15-10
Varga-Mohamed Aida 15-11
Varga-Sylwia Gruchala (lengyel) 15-14
Varga-Szvetlana Bojko (orosz) 15-10
Varga-Valentina Vezzali (olasz) 15-8
Ebben a körben Jeszenszky a világbajnoki címvédő orosz Bojkóval vívott, és ez a csörte szereplésének végét jelentette, csakúgy, mint Mohamed Aidának, akit a sorsolás szeszélye folytán Varga Gabriella vert ki.

Vargát olyannyira feldobta, hogy a legjobban jegyzett magyar vívót, a csapatban Eb-ezüstérmes, egyéniben vb-bronzérmes Mohamedet kiejtette, hogy a négy közé jutásért nagy izgalmak között - mindössze egy tussal - a lengyel Gruchalát is legyőzte. Knapek Edina a vb-ezüstérmes Jucsevával találkozott, és az orosz magabiztosan nyert.

Boczkó után Varga

Varga az elődöntőben is folytatta remeklését, az orosz Bojko sem volt képes megállítani őt. Öt találattal bizonyult jobbnak az orosznál, ami a finálét tekintve nem volt rossz előjel.

A 21 éves Varga a döntőben a sokszoros világbajnok, és olimpiai bajnok Vezzalit kapta, de őt is legyőzte, és ami ennél fontosabb, meglepően könnyed vívással. Így a párbajtőröző Boczkó Gábor után Varga Gabriella megszerezte a magyar csapat második aranyérmét.

Varga: gyomorrontás után a dobogó tetejére

A győztes így értékelt az MTI-nek: "Nagyon fáradtan kezdtem a napot, előzőleg ugyanis a válogatottal New Yorkban és Havannában jártunk, Kubában ráadásul több társamhoz hasonlóan én is gyomorrontást kaptam. Szinte az összes asszó előtt úgy éreztem, hogy lépni sem tudok. Aida ellen megpróbáltam taktikusan vívni, ez sikerült. Ezután megéreztem, hogy mi kell a győzelemhez. Igyekeztem támadni, úgy gondoltam, azzal lehet sikert elérni, a védekezés csak akkor hozhat eredményt, ha az ellenfél hibát követ el. Szóval megpróbáltam, és ment."

Ferjancsiknak egy lépés hiányzott a négyes döntőhöz

Férfi kardozóink közül Ferjancsik Domokos jutott a legtovább, a négyes döntőébe azonban már ő sem jutott be, mert a francia Sanson 15-13-ra legyőzte. A fináléban Pozdnyakov honfitársát, az ugyancsak orosz Jakimenkót verte.