Federer lett Wimbledon ura

2003.07.06. 18:06
A svájci Roger Federer sikerével ért véget az angol nemzetközi teniszbajnokság férfi egyes döntője. A 22 éves teniszező az ausztrál Mark Philippoussisnál bizonyult jobbnak három játszmában. Az első és a harmadik szett során mindkét versenyző hozta a saját adogatását, csak a rövidítésben tudott Federer ellenfele fölé kerekedni. A második szettben azonban szinte lemosta riválisát a negyedik helyen kiemelt svájci.
Roger Federer és Mark Philippoussis személyében két olyan versenyző jutott be a wimbledoni tenisztorna döntőjébe, akik még egyéniben soha nem diadalmaskodtak Grand Slam-versenyen. Federer személyében pedig az első svájcit köszönthettük, aki GS-fináléba jutott, míg Philippoussis egy "hagyományt" is folytathatott. Az elmúlt évek ugyanis nem múlhattak el ausztrál döntős nélkül. 2000-ben és egy évvel később Rafter ugyan kikapott a döntőben, de a tavalyi verseny a jelenlegi világelső Hewitt sikerét hozta.

Csak a rövidítésben dőlt el

Federer kezdett, de első szerváját megölte az ausztrál. A döntő első pontja azonban így is a svájcié lett. Philippoussis a következő gémben három ászt ütött, így nem volt meglepő, hogy ötpercnyi játék után ugyanott tartottak, mint a mérkőzés elején. Ez így ment az egészen 6-6-ig, hiszen minkét versenyző hozta a szerváját.

A rövidítésben sokáig folytatták ezt a hagyományt, mígnem 5-4-nél Federer elnyerte ellenfele adogatását (Philippoussis kettős hibát ütött), majd hiába hozta a következőt, A svájci már nem hibázott, így megőrizve előnyét nyerte az első játszmát.

Sima második szett

A második játszma hozta a találkozó első break pontját, hiszen az európai elnyerte a megzavarodott ausztrál szerváját. Majd hozta a sajátját, így gyorsan kétpontos előnyre tette szert. Federer nem ismert elveszett labdát, szinte minden pozícióból visszaadta ellenfele ütéseit (a meccs ezen szakaszáig 25 fogadhatatlan labdája és mindössze egy ki nem kényszerített hibája volt) és miután ismét elnyerte Philippoussis adogatását, jelentős előnyre tett szert.

Ezt az előnyt saját adogatása után még növelni tudta, így a folytatásban nem okozott meglepetést, hogy 28 percnyi játék után már két nyert szett volt a neve mellett.

Öt mérkőzéslabda

A harmadik játszma 6-6-ig az első "ismétlése" volt, azaz mindenki hozta a saját adogatását. A rövidítésben aztán már csak Federer volt a pályán. Remek játékának köszönhetően percek alatt tetemes előnyre tett szert, így öt mérkőzéslabdája volt.

Az első kettőt még hárította Philippoussis, azonban ez is kevés volt, mert a szenzációsan játszó augusztus 8-án még csak 22. életévét betöltő Federer a harmadik meccslabdát már beütötte. A svájci megérdemelt győzelme után szerényen ünnepelt, integetett, majd székébe lerogyva arcát a kezébe temetve zokogásban tört ki.

Roger Federer névjegykártyája:
Született: 1981. augusztus 8., Bázel
Testmagasság/testsúly: 1.85 m, 80 kg
Ütőfogása: jobbkezes
Helyezése a hagyományos világranglistán, egyesben: 5., az ATP Race-ben: 4.
Legjobb helyezése a hagyományos világranglistán, egyesben: 4. (2003. március 3.), az ATP Race-ben: 2. (2002. május 20.)
Tornagyőzelmei egyesben: 8

Út a győzelemig:
1. forduló: Li (dél-koreai) 6:3, 6:3, 7:6 (7-2)
2. forduló: Koubek (osztrák) 7:5, 6:1, 6:1
3. forduló: Fish (amerikai) 6:3, 6:1, 4:6, 6:4
nyolcaddöntő: Lopez (spanyol) 7:6 (7-5), 6:4, 6:4
negyeddöntő: Schalken (holland, 8.) 6:3, 6:4, 6:4
elődöntő: Roddick (amerikai, 5. ) 7:6 (8-6), 6:3, 6:3
döntő: Philippousiss (ausztrál) 7:6 (7-5), 6:2, 7:6 (7-3)