Pánikrohamtól az Eb-győzelemig

2003.07.09. 14:19
Boczkó Gábor harmadik Európa-bajnoki diadalát szerezte a múlt héten, a franciaországi Bourges-ban. A honvédos párbajtőröző az olimpiai bajnok orosz Pavel Kolobkovot verte. A verseny előtt pánikrohamon áteső Boczkó az Indexnek elárulta, hogy győzelmét az időközben meghalt nagybátyjának ajánlja.
Boczkó Gábor élete első jelentős sikerét '97-ben aratta, a vívó körökben akkor még kevésbé elismert Európa-bajnokságon nem talált legyőzőre. A világbajnokságokra azonban ezután sem jutott ki, mert Kovács Iván, Kulcsár Krisztián valamint Imre Géza rendre előtte végzett a válogatókon. (A sydneyi olimpiára sem mehetett.)

A tavalyi moszkvai Európa-bajnokságon aztán a fegyvernem legnagyobb alakját, a hazai pálya előnyeit élvező Kolobkovot is megverte. Idén ismét ők ketten jutottak a fináléba, és megint Boczkó győzelmével zárult az asszó.

"Összedőltem, mint a kártyavár"

Boczkó az Indexnek elmondta, hogy rossz előjelekkel készült a versenyre, és egyáltalán nem számított arra, hogy megvédheti a címét. "Öt hónappal ezelőtt megsérült a bokám a budapesti Vk-döntőben, és a következő versenyeken rosszul szerepeltem. Mivel a sikertelenségeket nem volt idő kipihennem, elvesztettem az önbizalmam, összedőltem, mint egy kártyavár" - értékelt.

"Borzalmasan éreztem magam, és héttel a kontinensbajnokság előtt az egyik edzés közben rendes pánikrohamom volt . Szédültem, azt sem tudtam, hol vagyok" - vallott nehézségeiről.

Verekedés a gyúrópadokért

A válogatott vívónak átmeneti pihenőre volt szüksége, amibe az edzői beleegyeztek. Megviselte az is, hogy a súlyos betegséggel küszködő nagybátyja kórházba került, és neki kellett vele a kapcsolatot tartania, valamint a családdal megosztani a híreket. "Embert- és idegeket próbáló feladat volt" - emlékszik vissza.

Aztán minden erejét összeszedte, az Eb-n nagyszerűen vívott, és nyert. A körülményeket így értékelte: "Általában kevés időm volt a meccsek közti pihenésre, a légkondi nem működött, a gyúrópadokért verekedni kellett a riválisaimmal, sokat kivettek belőlem a csörték. Ám szerencsére jól koncentráltam, ültek a találataim, az együtteseknél is minden kedvezően alakult számomra."

Menekülés a győzelembe

Kérdésünkre, hogy honnan merítette az erejét, "nem is tudommal" válaszolt. "Talán a győzelembe menekültem, ez lehet a válasz az első helyre." Boczkó elmondta, hogy halálos beteg nagybátyja a verseny ideje alatt elhunyt. "Sejtettem, hogy baj van a szüleim hangjából ítélve, de a halálát csak a csapatverseny után közölték velem. Ő már nem élhette meg harmadik Eb-győzelmemet, így neki ajánlom" - mondta szomorkásan.

Bocsánatkérés a társaktól

Az egyéni tündöklés után a csapatversenyben viszont az ő gyenge teljesítményén úszott el az éremszerzés lehetősége, hiszen befejező emberként négy tus előnyt adott el. "Mint egy filmszakadás olyan ez a rövidzárlat, mert jóformán arra sem emlékszem milyen tusokat kaptam a svájci Steffen ellen. Az előny fogyott, érem helyett az ötödik hely jutott, nekem pedig a bocsánatkérés a társaktól" - összegzett.