Két magyar a nyolc között az ökölvívó vb-n

2003.07.09. 18:05
Kertész Henrik után újabb magyar verekedte be magát a thaiföldi boksz-világbajnokságon a negyeddöntőbe: ezúttal a 60 kilós Káté Gyulának sikerült a bravúr, aki japán ellenfelével szemben döntő fölénnyel nyert.
Egyre szebben süt a nap Bangkokban, legalábbis a magyaroknak, a 12. amatőr ökölvívó-világbajnokságon - miközben a valóságban odakint szakad az eső, tombol a monszun. Igen, mert szerdán este Káté Gyula követte Kertész Henriket a legjobb nyolc közé, miután az MTK junior világbajnoka döntő fölénnyel verte japán ellenfelét.

Igazság szerint a magyar tábor várta Kátétól ezt a győzelmet, hiszen lényegesen jobb bokszoló, mint a japán - csak hát nem ez lett volna az első eset ezen a vb-én, amikor egy magyar gyengébb képességű sportolótól kap ki.

De nem Káté! Az erőtől duzzadó könnyúsúlyú csak kategóriáját tekintve volt az, amúgy borzalmasan erőseket ütött, összesen háromszor kellett számolni az ázsiaira, s a vezetőbíró a negyedik menet derekán, 25-16-os Káté-vezetésnél be is szüntette a meccset.

"Próbált "kavarni" a japán, de nem volt esélye, az első pillanattól kezdve uraltam a találkozót" - mondta Káté, akinek ez már a harmadik meccse volt Bangkokban, hiszen neki a 32 közé jutásért is kellett verekednie. Ám olyan kiváló a kondíciója, hogy meg sem látszik rajta a sok meccs. "Szeretnék hat mérkőzést bokszolni, ami azt jelentené, hogy eljutok a döntőig."

Rajta kívül Kertész kihasználta kedvező sorsolását és a debreceni bokszoló végig vezetve, biztosan nyert litván riválisa ellen.

Csütörtökön mindkét magyar az esti programban bokszol a négy közé jutásért. Kertész a tádzsik Hasznov ellen mérkőzik, míg Káté ellenfele még nem ismert.

Eredmények:
60 kg (a legjobb nyolc közé jutásért): Káté Gyula - Ucsijama Takasi (japán) döntő fölény a negyedik menetben
57 kg (a legjobb nyolc közé jutásért): Kertész Henrik - Marius Narkevicius (litván) p. gy. 17-6