Csollány visszavonul

2003.08.18. 13:24
Minden idők leggyengébb világbajnoki eredményét érte el a magyar férfi tornász válogatott az Egyesült Államokban. Csak Gál Róbert szerzett kvótát, vagyis Csollány Szilveszter címvédőként nem lehet ott Athénban, és valószínűleg visszavonul.
A magyar férfi tornászválogatott nagy reményekkel indult az amerikai Anaheimben megrendezett világbajnokságra. Vereckei István együttesének az volt a terve, hogy olimpiai résztvevőként érkezik haza, vagyis bejut a legjobb tizenkettőbe.

Egy tornászunk lehet ott Athénben

A csapat tagjai pontosan tudták, hogy nem szabad komoly hibákat véteniük, mert akkor esélytelenek lesznek az olimpiai kvótára. Ettől függetlenül a gárda nyújtón és lólengésben nyújtott szerény teljesítménye után - mindkét alkalommal nyolcpontos gyakorlatok is versenyben maradtak - elszálltak az olimpiai remények.

Az azonban csak a további nemzetek produkciója után dőlt el, hogy a magyar válogatott még a legjobb tizennyolc együttes közé sem jut be, azaz egyetlen egyéni olimpiai kvótával kell beérje a válogatott. A négy évvel ezelőtti tiencsieni világbajnokságon még tizenharmadik lett a csapat, így két résztvevő - Supola, és a később olimpiai bajnoki címet szerzett Csollány - lehetett ott Sydneyben.

A főtitkár: típushibákat követtünk el

Nemzetközi szinten elfogadható teljesítményt egyedül a ferencvárosi Gál Róbert nyújtott, aki kivívta az olimpiai indulás jogát - jóllehet a huszonnégyes szerenkénti döntőbe még ő sem jutott be -, és emellett talajon valamint ugrásban is a döntőbe jutott. Előbbi szeren a hetedik, utóbbin a nyolcadik eredménnyel.

A végeredményt lesújtóan vette tudomásul a hazai szövetség vezérkara. "A versenyzők a selejtezőben ugyanazokat a hibákat követték el, mint a gyakorlásokon vagy a pódiumedzésen. Mindenki feszült volt, nem tudott eléggé összpontosítani. Az okokat ki kell deríteni" - mondta Altorjai Sándor főtitkár az MTI-nek.

A kapitány bűne

A kapitány, Vereckei István elismerte felelősségét, és némiképp ellentmondott Altorjainak. "Most már világos, hogy pszichésen jobban fel kellett volna készíteni a csapatot. Ez az én bűnöm. Többen edzésen vagy felmérőn remekeltek, ugyanakkor a legfontosabb viadalon, itt a vb-n egyszerűen megroppantak. Nem érzem magam felelősnek viszont abban, hogy kényszerből több sérültet kellett szerepeltetni. Még így is fizikailag jó állapotban voltak a versenyzők, elegendő edzésmunkát, gyakorlatot teljesítettek, és inkább fejben rontottak" - értékelt.

Csollány Szilveszter a kiábrándító eredmény után bejelentette, hogy befejezi pályafutását. "Mivel nem versenyezhetek Athénban, Peking pedig túl messze, úgy gondolom befejeződött" - mondta a gyűrű címvédője.