Doppingolt a kétszeres világbajnok

2003.08.30. 20:15
Hiába rendeztek számos döntőt szombaton az atlétikai világbajnokságon, a szurkolókat és a szakembereket mégsem a vb utolsó előtti napjának versenyei tartották izgalomban, hanem a 100-on és 200-on is győztes amerikai Kelli White pozitív doppingtesztje.
A duplázásával a vb eddigi legeredményesebb versenyzőjének számító White-nál modafinilt mutattak ki. Ez a szer egyelőre nem szerepel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) és a NOB tiltó listáján, de feltehetőleg hamarosan - így jövőre - már igen. White azzal védekezett, hogy a családján végigfutó betegségre kapott orvosság tartalmazta a szert.

A nemzetközi szövetség (IAAF) pedig válaszút elé került: a szer teljesítményfokozó hatása ismert - csökkenti a fáradtságérzetet -, de hivatalosan nem tiltott a használata. Az IAAF ezért tovább vizsgálódik az ügyben, s erre kérte fel az amerikai csapat vezetését is, egyben figyelmeztetve őket, ha White tagja lesz a 4x100-as váltónak, s utólag mégis megbüntetik a modafinil miatt, akkor ez értelemszerűen érinti majd az aranyesélyes kvartettet is... Az igazsághoz tartozik, hogy a tengerentúli klasszis még a vb előtt jelezte, milyen szereket szed, de olyan, amelyik modafinilt tartalmazott volna, nem volt a felsoroltak között.

Ilyen előzmények után nem volt meglepő, hogy a női 100 és 200 m világbajnoka, úgy döntött, nem áll rajthoz a szombati 4x100-as döntőben.