Ezüstérmes lett a férfi csapat az öttusa Eb-n

2003.08.31. 20:14
A magyar csapat mindössze húsz ponttal maradt le az aranyéremről, pedig a futás előtt még az élen állt. A Balogh, Kállai, Horváth összetételű magyar csapatból senki nem tudott kvótát szerezni a jövő évi athéni olimpiára.
Ezüstérmet szerzett a Balogh Gábor, Kállai Ákos, Horváth Viktor összeállítású csapat a csehországi Ustí nad Labemben zajló öttusa Európa-bajnokság hagyományos versenyében vasárnap. Az első helyen az oroszok, a harmadikon a csehek végeztek.

Egyéniben a magyarok közül Balogh szerepelt a legjobban, de a dobogóra ő sem tudott felállni, hatodik lett, így nem szerzett olimpiai kvótát. Győzött a litván Edvinas Krungolcas, megelőzve az olasz Andrea Valentinit és a fehérorosz Dmitrij Meliahot. Kállai a tizenhatodik, Horváth a huszadik, az egyéni induló Fülep Sándor pedig a huszonkettedik helyen végzett.

A sikeres egyéni szereplés azon úszott el, hogy egyik versenyző sem volt képes egyenletes teljesítményt nyújtani. Balogh például szokatlanul rosszul lőtt. Igaz, még ezzel együtt is dobogós helyen végezhetett volna, ha a lovaglásban 1200 pont körüli eredményt ér el, amire meg is volt az esélye, a lova ugyanis a jobbak közé tartozott. Így viszont a futásnak hatodikként vághatott neki, ahonnan - az időhátrányát, illetve az ellenfelek képességét figyelembe véve - nem is kerülhetett előrébb.

Kállai az első két technikai számban jó teljesítményt nyújtott, majd az úszásban a várakozásoknak megfelelően a mezőny hátsó részében végzett, de összeszedettebb lovaglással ő is jelentősen előrébb fejezhette volna be a versenyt. Horváth rosszul vívott és lovagolt, Fülep pedig még gyengébben vívott és nem lovagolt jól.

A csapat a futás előtt az élen állt, a 3000 méter során azonban az oroszok nagy küzdelemben ledolgozták a 19 másodperces hátrányukat, és - ha kis különbséggel, mindössze 20 ponttal is, de - az élre kerültek.

Nyilatkozatok:
Balogh Gábor:
- Nem is értem, hogy sikerülhetett ilyen rosszul a lövészet. Az egyik legjobb lövőből váltam hirtelen az egyik legrosszabbá. Ezután persze rossz érzésekkel kezdtem el a vívást, ami viszont nagyon jól sikerült. Három szám után még volt esélyem arra, hogy kvótát szerezzek, de a lovaglás nem sikerült. Valahogy nem éreztem meg a lovam ritmusát. A pálya második felében ugyan már nem hibáztam az akadályoknál, de akkor sem éreztem jól magam a lovon. Nincs más hátra, igyekszem a jövő évi versenyeken kiharcolni az olimpiai részvétel jogát.

Kállai Ákos:
- Egyértelműen a lovagláson múlt a jobb egyéni szereplés. Egy magyar versenyző számára nincs borzasztóbb annál, mint ha ezen a számon csúszik el. A lövészettel elégedett vagyok, és tulajdonképpen a vívással is, bár egy-két asszót még nyerhettem volna.

Horváth Viktor:
- A lövészet és a két fizikai szám jól sikerült. A vívás viszont nem nagyon ment, ennek talán az az oka, hogy nálam a feszültség ebben a számban jelentkezik. A lovaglással kapcsolatban annyit mondhatok, hogy a második körben még az enyémnél is rosszabb eredményt produkáltak a lovammal. Talán két-három akadálynál hibáztam én magam.