Minden idők második legjobb világbajnoki szereplése

2003.09.15. 10:32
A magyar csapat három aranyérmet nyert a vasárnapi 500 méteres, majd további kettőt a 200 méteres döntőkben gainesville-i (olimpiai kvalifikációs) kajak-kenu világbajnokságon. Az 1000 méteres versenyekhez hasonlóan ezúttal is a nők remekeltek (az egész vb kilenc női versenyszámából nyolcat megnyertek), a férfiak némileg elmaradtak a várakozástól.
A Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga összeállítású kajak négyes, Kovács egyesben, valamint a Szabó, Bóta duó párosban egyformán címvédőként szállt vízre a viadalnak otthont adó Lanier-tavon, s nem okozott csalódást: mindhárom egység megnyerte a finálét és megvédte tavalyi elsőségét. Sikerük egyben három olimpiai kvótát is jelent Magyarországnak, amely így a nők mezőnyében hét versenyzőt indíthat jövőre Athénban.

Éremtáblázat
Magyarország 9 2 2
Németország 4 2 5
Oroszország 3 3 2
Lengyelország 2 2 6
Szlovákia 2 - -
Kanada 1 3 1
Románia 1 3 1
Ausztrália 1 1 2
Ukrajna 1 1 1
Litvánia 1 - 1
Svédország 1 - -
Új-Zéland 1 - -
Spanyolország - 5 2
Csehország - 2 2
Fehéroroszország - 2 -
Bulgária - 1 -
Izrael - - 1
Üzbegisztán - - 1

A férfiaknál kvótát szerzett Vereckei Ákos (k-1) és a Kozmann György, Kolonics György kenu de kettes, előbbi mindössze a hetedik lett, utóbbi ötödikként ért célba. Nem sikerült az ötkarikás indulási jog kiharcolása a Kammerer Zoltán, Veréb Krisztián egységnek (k-2), amely csupán hetedikként zárt, s az olimpiai bajnok Kolonics Györgynek (c-1), aki kilencedik lett.

A Hüttner Csaba, Fürdök Gábor, Pulai Imre, Novák Ferenc kenus kvartett és a Gyökös Lajos, Beé István, Kökény Roland, Horváth Gábor összeállítású kajak négyes egyformán a negyedik helyen végzett, ezek a számok azonban nem szerepelnek az olimpiai műsorban.

A legrövidebb, 200 méteres távon összesen két arany-, egy-egy ezüst- és bronzérmet nyertek a magyarok. A női kajak négyes után Paksy Tímea és Patyi Melinda párosban győzött, a Malomsoki Sándor, Vasali László, Kozmann György, Kolonics György kenus kvartett második, Paksy egyesben pedig harmadik lett a 200 méteres döntőkben . A magyar csapat így összesen kilenc arany-, két ezüst- és két bronzérmet gyűjtött a világbajnokságon, és alig maradt el az 1995-ös duisburgi rekordtól (9-3-3).

Az 1000 és 500 méteres finálékhoz hasonlóan, ezúttal is a hölgyek játszották a főszerepet, hiszen előbb a Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet és Bóta Kinga alkotta kajak négyes védte meg Magyarország tavalyi elsőségét, majd következett egy harmadik hely az MTK tehetségétől, Paksy Tímeától. A 20 éves versenyző néhány perccel később klubtársával, Patyi Melindával párban már aranyérmes (is) volt.

A férfiak becsületét a kenu négyes mentette meg, amely végig harcban volt az első helyért, végül azonban meg kellett elégednie az ezüstéremmel.

Malomsoki (c-1) hetedik, a Kadler Viktor, Beé István duó (k-2) nyolcadik, a Kadler, Beé, Babella Balázs, Molnár Péter kajak négyes pedig az ötödik lett.

A legrövidebb táv döntői közül mindössze kettőben nem voltak érdekeltek a magyarok: férfi k-1-ben a német Ronald Rauhe - megelőzve az immár ausztrál színekben versenyző, hétszeres vb-aranyérmes Fehérvári Vincét -, c-1-ben pedig az orosz Makszim Opaljev diadalmaskodott.

A magyar válogatott az 1000 és 500 m-es döntőkben (azaz az "olimpiai távokon") összesen hét arany- és egy-egy ezüst-, valamint bronzérmet gyűjtött. A nők mindhárom olimpiai számban (k-1, k-2, k-4 500 méteren, összesen 7 fő) megszerezte az olimpiai indulási jogot, a férfiaknál viszont csak k-1 500 m-en, k-4 1000 m-en, illetve c-2 500 és 1000 m-en sikerült a megfelelő helyen végezni, ez egyelőre összesen öt kajakost és négy kenust jelent. Az ötkarikás játékokon való részvételt még a jövő évi poznani Európa-bajnokságon lehet kiharcolni.

Angyal Zoltán, a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya úgy véli: a kilenc arany-, két ezüst- és két bronzérem megszerzése egyértelműen kiválóra minősíti a csapat világbajnoki szereplését, ugyanakkor el kell ismerni, hogy ismét elsősorban a nők nevéhez fűződnek a kiemelkedő eredmények.

"Összességében elégedettek lehetünk, hiszen beállítottuk a duisburgi rekordot, azonban vannak gondok is, amelyeket a közeljövőben ki kell elemeznünk és meg kell oldanunk. A hölgyek teljesítményéről csak felsőfokban lehet beszélni, de a férfiaknál nem teljesen úgy sikerültek a dolgok, ahogy szerettük volna. A kajakosoknál öt, a kenusoknál pedig négy helyet szereztünk Athénra, ennél többre számítottam. A jövő évi Eb-n az előbbi szakágban még legalább három-négy, az utóbbiban pedig még minimum egy kvótát kell kiharcolnunk" - mondta a szövetségi kapitány.