Magyarország-Ukrajna 57-56

2003.09.19. 19:00
A 29. női Európa-bajnokság első napján Magyarország a nyolc évvel ezelőtti legjobbal, Ukrajnával találkozott. A mieink az utolsó negyedben hét ponttal is vezettek, mégis négy pontos hátrányba kerültek. A hajrában azonban jól összpontosítottak a lányok, és a vége előtt négy másodperccel Seres Éva hárompontosának köszönhetően a maguk javára fordították a meccset.
A B-csoportban szereplő magyar válogatott jó sorsolást kapott, hiszen a nálánál papíron gyengébb ukrán együttessel kezdett. A megfiatalított - igazi center nélküli - magyar csapat tagjai nagyon fogadkoztak az amaliadai színrelépés előtt, ahol mindössze száz néző várta a két csapat öt perc késéssel kezdődő bemutatkozó meccsét.

Első negyed: Csákány a vezéregyéniség

A magyar gárda Iványi, Károlyi, Seres, Keller, Eördögh összeállításban kezdett. Az első magyar helyzetet Károlyi hagyta ki, a másik oldalon Leleka két büntetője pontos volt. Következő dobásunk, Iványié leszédült a gyűrűről, Eördögh viszont nem hibázott, így két perc után megszületett az első magyar kosár. A következőt is ő jegyezte, így vezettünk. Az ukránok idegesen játszottak, egy perc alatt háromszor adták el a labdát.

Aztén két támadásnál figyeltek, ennek meg is lett az eredménye, hiszen Mascsenko és Kiricsenko betalált. A beállt Csákány egyenlített, de Fenko ismát az ukránokat juttatta előnyhöz.(6-8) Csákány büntetőből egyenlített, de Piszmennik következett. Ezek után Seres is megszerezte első pontjait. Két pontos ukrán büntető után Iványi labdát szerzett, és értékesítette is, majd mivel Károlyi duplájára csak egy büntetővel válaszolt riválisunk, így előnybe kerültünk.(14-13) A negyedet Csákány két pontja zárta.

Második negyed: Iványi a csapat lelke

Iványi és Zserzserunova két pontjával kezdődött a második tíz perc. Kiricsenko két büntetője már egy pontos ukrán vezetést eredményezett. Iványi és Károlyi viszont gondoskodott arról, hogy a játékrész újra megnyugtató legyen az előnyünk.(22-17) A játék színvonaláról mindent elárul, hogy a folytatásban mindössze egyetlen akciókosár született, ám azt szerencsére mi értük el, Horváth révén. A csapatok csak büntetőből voltak képesek betalálni, de azt is nagyon gyenge százalékkal dobták. Eördögh például kettőt is kihagyott. (25-21)

A félidőben az ukrán kétpontosoknak 21 százaléka talált a gyűrűbe, a magyar dobások kétszerese volt jó. A büntetőket 78 százalékkal értékesítették az ukránok, míg a mieink csupán ötvennel.

Harmadik negyed: Eördögh fontos pontjai

Mindent elárul a színvonalról, és pontosságról, hogy az első kosárra két és fél percet kellett várni, szerencsére Csákány jegyezte. Nem örülhettünk azonban sokáig a hétpontos vezetésnek, mert Kiricsenko büntetője és hármasa is jó volt. Ezután gyors triplaváltás következett, Károlyi és Zserzserunova részéről, de maradt két pont az előnyből.(30-28) Kosár itt és ott, majd Eördögh hármasa már ötpontos vezetést jelentett.

A hátrányon Fenko szűkített, Keller viszont stabilizálta az öt pontot. A negyed hajrájában Zserzserunova újabb hármasa révén két pontra felzárkóztak az ukránok, Károlyi viszont válaszolt, így maradt az öt pont.(44-39)

Negyedik negyed: Seres hármasa négy másodperccel a vége előtt döntötte el a meccset

Rátgéber: Agyvérzés-gyanús meccs
- Rendkívül fontos volt ez a győzelem, mert vereség esetén a továbbiakban nem sok keresnivalónk lett volna az Eb-n. Nem kívánom egyetlen kollegámnak sem, hogy hasonló, agyvérzés-gyanús meccset kelljen végigizgulnia. A lányok a nehéz helyzetekben is küzdöttek, és a végén végre mellénk állt a szerencse is. A hasonló végjátékokat általában a magyar csapatok elveszítik, most nem így történt. Bíztam a tapasztalatban, és bejött."
A záró tíz percben hét pont lett az előnyünk Iványi és Csákány jó dobásainak köszönhetően. (51-44) Ám két hiba után a játékrész közepére háromra olvadt a vezetésünk. Seres egy jó büntetője átmeneti megnyugvást jelentett, de Burenok duplájával két pont lett a különbség. Krikunyenko egy valamint Fenko három pontjával kettő lett, oda. Négy perce nem dobtunk pontot. (52-54)

Seres lépéshibája és Iványi ziccere után Fenko két büntetője jó volt, így négy pont lett a hátrány.(52-56) Iványi két büntetője visszahozta az esélyt. Huszonkét másodperc volt hátra, amikor mi támadtunk. Négy másodperccel a vége előtt Seres vállalkozott hárompontosra, és bedobta. Nyertünk.

Jegyzőkönyv:
Magyarország-Ukrajna 57-56 (16-13, 9-8, 19-18, 13-17)
Amaliada, 300 néző, v: Papadimitriu (görög), Semes (izraeli)
Pontszerzők: Károlyi 16/9, Eördögh 11/3, Csákány 11/3, Iványi 7/3, Seres 6/3, Keller 2, Horváth 2, Cserny 2, illetve Zserzserunova 16/6, Kiricsenko 13/6, Piszmennik 10/3, Fenko 10/3, Masenko 2, Burenok 2, Leleka 2, Krikunyenko 1