Armstrongot hazugságon érték

2003.09.24. 17:23
Az ötszörös Tour de France-győztes amerikai Lance Armstrong legújabb, "Minden másodperc számít" című könyvében arról ír, hogy bukása után legnagyobb riválisa, a német Jan Ullrich nem önszántából állt meg, hanem úgy kellett visszafogni egy csapattársának. A verseny után épp ennek az ellenkezőjét mondta, és a versenytársak is úgy emlékeznek, hogy Ullrich azonnal megállt. Tettéért fair play díjat kapott.
A német Bild az év hazugságának nevezi Lance Armstrongét, ami legújabb, "Minden másodperc számít" című könyvében jelent meg. A leghíresebb kerékpáros körverseny, a Tour de France idei győztese - zsinórban ötödször nyert - feleleveníti a kötetben a verseny legnehezebb pillanatát, amikor július 21-én bukott a Pireneusok vonulatai között.

Armstrong is megállt két éve

Legnagyobb ellenfele, Jan Ullrich rendkívül sportszerűen nem hajtott tovább, hanem megvárta társát, aki végül negyven másodperc előnnyel megnyerte a 15. szakaszt, és növelte összetettbeli előnyét. Armstrong közvetlenül a befutó után elismerte, hogy Ullrich nagyon fair volt. (A Német Olimpiai Bizottság fair play-díjjal honorálta tettét.) Még azt is megemlítette, két éve ő is ugyanezt tette, amikor a német egy patakba hajtott.

A könyvében viszont nem így emlékszik a történtekre. "Tylernek, csapatom kapitányának kellett rászólnia, hogy álljon meg. Azt hiszem, magától nem tette volna meg" - írja. A Bildben a német versenyző csupán annyit reagált az ügyre, hogy mindenki láthatta mi történt, és hogy felesleges erről az esetről beszélni.

Azonnal fékezett Ullrich

Armstong új variációját egyetlen szakember sem erősítette meg, egyértelműen Ullrichnak adnak igazat, akit nem kellett figyelmeztetni arra, hogy ne hajtson tovább. Didi Thurau így vélekedett: "Mindent pontosan láttam, Jan azonnal fékezett, majd megállt. Nem akart úgy nyerni, hogy Lance nincs versenyben."

A Bild szerint a hazugság hátterében üzleti okok állnak. A lap szerint hősiességének kiemelésével akarja növelni a példányszámot.