Levették a doppinglistáról a koffeint

2003.09.24. 17:06
Januártól bátran kávézhatnak versenyek előtt a sportolók, miután az illetékes nemzetközi szervezet levette a doppinglistáról a koffeint. Továbbra is tiltják viszont a cannabist és új elemként került a listára a modanifil nevű szer, aminek használata miatt visszavonták Kelli White amerikai rövidtáv futó világbajnoki címét.
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) leveszi a doppingtilalmi listáról a koffeint és a pszeudoefedrint, így e két serkentőszert januártól már sportfegyelmi következmények nélkül használhatják a versenyzők.

A WADA végrehajtó bizottsága montreali ülésén döntött a módosításról, többek között azzal érvelve a "kivételek" mellett, hogy a két stimuláns számos, recept nélkül kapható gyógyszerben fellelhető, köztük a megfázás ellen szedettekben is.

A világügynökség vezérkara ugyanakkor változatlanul a tiltott, ezért doppinglistán maradó készítménynek értékelte a kábítószernek számító cannabist (azaz a mariuhanát), és üldözendő szernek minősítette a modanifilt is, amely eddig nem szerepelt a listán. Modanifil használata miatt marasztalták el Kelli White amerikai sprintert, aki az augusztusi párizsi világbajnokságon nyert 100 és 200 méteren, majd aratott pozitív doppingtesztjével - többek között a WADA mostani lépését is ösztönző - nemzetközi vihart.