Ki a felelős a 10. helyért?

2003.09.29. 16:46
Rátgéber László szövetségi kapitány szerint a magyar válogatottnak a vasárnap véget ért 29. női kosárlabda Európa-bajnokságon elért 10. helye az előzetes várakozások ellenére hűen tükrözi a valóságot. Ennek ellenére már a csapat hazaérkezése előtt egymásnak ugrottak a szövetség vezetői és a pécsi sikeredző.
"Ismét hangsúlyoznám, hogy ez az eredmény nem tekinthető sikernek, de katasztrófának sem. Szereplésünk tudatában még inkább meg kell becsülnünk a 2001-es, hetedikként végzett csapatot, amelyből ezúttal heten hiányoztak, ráadásul Csákány és Papp sérülten érkezett Görögországba. Az újoncok remélhetőleg szert tettek némi önbizalomra, de ez a tapasztalatlan együttes csak 2005-ben kapja meg az igazi osztályzatot" - nyilatkozta az utolsó meccs után Rátgéber az MTI-nek.

A folytatásról szólva a szövetségi kapitány - akinek október 31-én lejáró szerződésében immár érvényét vesztette az olimpiai kijutás feltételéhez kötött automatikus hosszabbítás - közölte: Bartha Ferenc elnök kérésére egyelőre - Bodrogváry Iván főtitkárra szemben - nem nyiatozik az elképzeléseiről.

"A főtitkár emlékeztetett arra, hogy az Eb előtt a 9-12. helyet szakmai kudarcnak neveztem. Én otthon majd megírom a beszámolómat, melyet a szövetség illetékes bizottsága fog elbírálni. A főtitkár nem hatalmi, hanem kiszolgáló tényező, és olyasmikkel foglalkozik, amikkel nem kellene" - mondta Rátgéber.

A főtitkár támad

Mint ismert a főtitkár már a Nemzeti Sportban is hangoztatta: katasztrofálisnak ítéli a magyar válogatott Eb-n nyújtott szereplését és ezért elsősorban a szövetségi kapitányt teszi felelőssé. Bodrogváry ugyanakkor kritikusan nyilatkozott a játékosokról is, akiknek többsége szerinte mélyen tudása alatt játszott.

A vezetőség bűnei

Rátgéber ugyanakkor a szaklapnak adott nyilatkozatában nehezményezte, hogy a játékosok még az elutazás előtt sem tudták mennyiért játszanak és szintén a vezetőséget terheli, hogy nem tudott megegyezni Újvári Eszterrel a biztosítása ügyében, így a jelenleg Comóban szereplő játékos inkább lemondta az Eb-t. "Az már ehhez képest mellékesen, hogy a játékosok közül többen is csak a felkészülés utolsó szakaszában kapták meg a kontinensvetélkedőn is viselt cipőjüket" - jegyezte meg a kapitány.