Megszűnik a Magyar Csapat

2003.10.21. 16:38
A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium még az idén lezárja a Magyar Csapat-programot. Az athéni felkészülés segítése érdekében még az előző kormány idején indított programot kezelő Sportmarketing Kft. megszűnt, a sportági szövetségek pedig nagyobb összegektől esnek el - írta a Nemzeti Sport.
A magyar sportolók athéni felkészülésének segítése érdekében még 2001-ben indult el a Magyar Csapat-program, amelynek felelőse az akkori Ifjúsági és Sportminisztérium száz százalékos tulajdonában lévő Sportmarketing Kft. volt. A konstrukció lényege az volt, hogy a cég a legsikeresebb olimpiai sportágak fiatal versenyzőit népszerűsíti, azok versenyein pedig a program főtámogatóinak hirdetései jelennek meg. A Magyar Csapatba tömörülő sportági szövetségek vagyoni jogokat vittek bele a programba, amiket a Sportmarketing Kft. csomagban értékesített.

A program menedzselése mellett a sportminisztérium marketingmunkáját is végző Sportmarketing Kft. megszűnt, a helyét az Ifjúsági és Sportkommunikációs Kft. vette át. A Magyar Csapatban részt vevő szövetségek pedig szerződésmódosításról kaptak levelet.

"Azt tapasztaltuk, hogy a program nem volt kellően megalapozva, a stratégiailag kidolgozva" - nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Szigetvári Viktor, a Gyermek- Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) szóvivője. A tárcánál úgy látják, hogy valódi piaci szereplőket nem tudtak megnyerni, főként csak állami cégek kapcsolódtak be, a sport bújtatott állami támogatásának pedig nem híve a minisztérium új vezetése. A GYISM folyamatosan visszalép a szerződésektől és még az idén lezárja a programot.

A szaklap három magyar sikersportág, a kajak-kenu, a vívás és az öttusa példájával illusztrálja a sportszövetségek helyzetét a megváltozott körülmények között. - A szövetség akár perre is megy az eredeti szerződésben szereplő összegért, anélkül ugyanis működésképtelenné válhatnak - jelentette ki Kovács Tamás, a vívók főtitkára. A Magyar Kajak-kenu Szövetség kilencmillió forintos bevétellel számolt, ehelyett egymillió folyik majd be a kasszába, ami azonban a szponzori bevételek miatt nem okoz majd gondokat a gazdálkodásban. Az öttusa-szövetség a tavalyi összeg hatodára számíthatna a szerződés-módosítás után, amit azonban nem akarnak elfogadni.