Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Benik az új ralibajnok

2003.10.25. 18:52
A ralibajnokság utolsó, Zempléni futamán már az első nap eldőlt, hogy a bajnoki címvédő, ifjabb Tóth János nem képes megvédeni elsőségét. Az új bajnok a Ford Focus volánja mögött ülő Benik Balázs lett.
1994-ben, az ugyancsak szezonzáró Mecsek-ralin fordult elő utoljára a hazai bajnokságban, hogy havas pályán versenyezzenek az indulók. A versenyzők nagy többsége nem is örült a kedvezőtlen időjárásnak, mondván a gumijaik, illetve a beállítások nem a csúszós, jeges útfelületre készültek el, hanem a szárazra.

A harmadik szakaszon eldőlt a bajnokság sorsa

A futam előtt már köztudott volt, hogy a Benik Balázs, Somogyi Pál duónak már a harmadik hely is elég az összetett elsőséghez, akkora előnnyel vezettek a bajnoki címvédő Tóth János előtt, aki az utóbbi három évben rendre az első helyen végzett. (Egyébként hatszoros bajnok.)

Tóthnak tehát kockáztatnia kellett, ám ennek ellenére Benikék nyerték a pénteki első szakaszt, ami feltehetően annyira megzavarta Tóthot, hogy a harmadik etapon rosszul mért fel egy kanyart, nagy sebességgel kisodródott, és egy sziklának ütközött. A versenyző és navigátora karcolás nélkül megúszta, az autó azonban összetört, a nézelődők szedték össze a darabjait. (Többen haza is vittek egy-egy letört alkatrészt.)

Tóth: Ez nem az én évem volt

"Ez nem az én évem volt" - összegzett a futam után Tóth, utalva arra, hogy az idényben egyszer már műszaki hiba miatt is fel kellett adnia a versenyt.

Ezzel a karambollal egyszersmind már az leős nap után, péntek este eldőlt, hogy Benik Balázs lesz az új bajnok. Benik Tóth balesetét látva nagyon sportszerűen lelassított, megállt, és megnézte riválisa állapotát. A Ford Focust kormányzó egységnek is volt egy kisebb hibája, a második szakaszon lecsúsztak az útról, de segítség nélkül vissza tudtak menni, így azonnal folytathatták a versenyt.

Benik: Még nem vagyok képes felfogni

"Három éve ezért az elsőségért dolgozunk, de egyelőre még nem vagyok képes felfogni, hogy megszereztük" - értékelt Benik. Az újdonsült bajnok a szombati szakaszokon is imponálóan versenyzett, nem engedte ki a kezéből az első helyet, és méltóképpen ünnepelte abszolút első helyét.

Jegyzőkönyv:
1. Benik Balázs, Somogyi Pál (OMV Best Racing Team, Ford Focus WRC) 53:56,3 p
2. Tagai Tamás, Tagai Róbert (Intermédia MSE, Subaru Impreza WRC) 53:59,7
3. Turi Tamás, Kerék István (Botka Sport Club, Mitsubishi Lancer Evo) 55:14,5
4. Szabó Gergely, Kerék Balázs (Budaörs Motorsport, Skoda Octavia WRC) 57:00,9
5. Szajky István, Horváth Lajos (Szajky Rallye Team, Mitsubishi Lancer) 58:29,1
6. Markovics György, Szabó Gábor (KAMSE, Ford Escort) 58:38,5
A bajnokság végeredménye, abszolút sorrend:
1. Benik, Somogyi 135 pont
2. ifj. Tóth János, Tóth Imre (Bomba! Rallye Team, Peugeot 206 WRC) 105
3. Szabó, Kerék B. 75
4. Aschenbrenner György, Földesi Csaba (V-Max Asi Rallye Club, Mitsubishi Lancer Evo) 69
5. ifj. Angyalfi Károly, Kazár Miklós (Pacot Car Motorsport, Subaru Impreza WRC) 55
6. Turi, Kerék I. 52

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!