Újabb olimpiai bajnok érintett a doppingbotrányban

2003.10.28. 12:37
Újabb három amerikai sztáratléta doppingtesztje hozott pozitív eredményt: a váltóban olimpiai aranyérmes Chryste Gaines, a párizsi vb-n 400 m gáton második Sandra Glover és a szintén 400 gátas amerikai bajnok Eric Thomas esetében egyformán modafinil használatát mutatták ki.
Ezzel a szerrel bukott le az augusztus világbajnokságon 100-on és 200-on győztes Kelli White, akitől várhatóan elveszik érmeit. A Los Angeles Times vasárnap arról számolt be, hogy a 4x400-as váltóval olimpiai és vb-aranyérmes Calvin Harrisonnál is modafinilt találtak. A lap szerint összesen hat pozitív tesztre bukkantak a júniusi, stanfordi országos bajnokságon levett minták újbóli elemzése során.

A megismételt kontrollra azért került sor, mert a közelmúltban egy táplálék-kiegészítőket gyártó kaliforniai laboratórium (BALCO) a gyanú szerint kifejlesztette a tetrahidrogesztrinon (THG) nevű új doppingszert, amelyet többek között az Európa-bajnok sprinternél, Dwain Chambersnél illetve a szabadtéri és fedettpályás vb-ken 5 érmet szerző középtávfutónőnél, Regina Jacobsnál is kimutattak.

Az újság által most említett klasszisok közül a 33 éves, váltóban háromszoros világbajnok Gaines Harrisonnal együtt a Victor Conte alapította BALCO ügyfelei közé tartozott, akárcsak a súlylökő Kevin Toth és a kalapácsvető John McEwen, akiknél korábban a THG használatát analizálták.

Az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) által felderített, kémikusokat, edzőket és versenyzőket egyaránt érintő doppingbotrány miatt a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) vezetői úgy döntöttek, hogy a párizsi világbajnokságon levett valamennyi mintát újra megvizsgáltatják.