Közelebb került Athénhoz a női vízilabda-válogatott

2003.10.29. 09:23
A női vízilabda-válogatott a Nemzetközi Úszó Szövetség keddi határozata szerint már csoportmásodikként is résztvevője lehet a jövő évi athéni ötkarikás játékoknak. Ez pedig ismerve a csoportbeosztást egyáltalán nem, tűnik teljesíthetetlen feladatnak Faragó Tamás együttese számára.
A magyar női vízilabda-válogatott a februári olaszországi olimpiai selejtezőről csoportmásodikként is kijut a jövő évi athéni ötkarikás játékokra - derült ki a kvalifikációs torna lebonyolítási rendjéből, amelynek részleteit most tette közzé internetes honlapján a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA).

"A hír igaz" - erősítette meg kedden az MTI-nek dr. Martin György, a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) elnöke. "Adott esetben elegendő a házigazda olaszok mögött másodikként végeznünk az imperiai selejtezőn, vagyis ha legyőzzük a spanyolokat, a mi ötösfogatunk harmadik legerősebb tagját, biztosan ott vagyunk az olimpián. Persze a cél az, hogy lehetőleg az összes ellenfelünket verjük meg, s ha lehet, nyerjük is meg a selejtezőt".

Korábban úgy hírlett, hogy a FINA a két ötcsapatos női selejtezőcsoportból a két elsőt juttatja ki egyenesen Athénba, míg a második és a harmadik helyezettek keresztbejátszással döntik el, kit illet a további két, szintén olimpiára jogosító elődöntős hely. (A férfiaknál a kétszer hatcsapatos brazíliai selejtezőn ez a helyzet, vagyis náluk csak a csoportgyőzelem garantál "helyből" repülőjegyet a görög fővárosba, ráadásul hozzájuk csupán a selejtező harmadik legjobbja csatlakozhat athéni résztvevőnek.) Az itáliai kvalifikációs tornán eredetileg három női csapatnak juthatott volna kvóta, Afrika visszalépésével azonban egy kontinentális hely "visszaszállt" Európára.

Mindez azt jelenti, hogy a házigazda olaszok akár meg is előzhetik Faragó Tamás szövetségi kapitány együttesét, hiszen másodikként is biztos a 2004-es ötkarikás szereplés.

"Úgy gondolom, egy magyar csapatnak minden körülmények között meg kell tudnia verni egy spanyol együttest. Miután a sors kegyeltjei lettünk, természetesen nem csak a kvalifikációt, de az olimpiát is sikerrel szeretnénk venni" - mondta a távirati irodának Faragó Tamás.

Február 28-án előbb a két csoport ötödikjei vívnak meg a 9. helyért, majd a keresztbejátszásban az 5-8. helyért a csoportok harmadikjai a negyedikekkel, az 1-4. helyért pedig a csoportgyőztesek az "ellenötös" második helyezettjeivel találkoznak. Az utóbbi - már biztos athéni résztvevőnek számító - négyesben a február 29-i helyosztón az előző napi párharcok győztesei küzdenek meg az olimpiai selejtező első helyéért, a vesztesek pedig a harmadikért.

Az imperiai csoportbeosztások, s a magyarok mérkőzésrendje:
A csoport: Kanada, Csehország, Németország, Hollandia, Oroszország

B csoport: Spanyolország, Óceánia képviselője, Magyarország, Olaszország, Brazília

Az ellenfelek sorrendje:
február 24.: Spanyolország
február 25.: Olaszország
február 26.: Óceánia képviselője (várhatóan Új-Zéland)
február 27.: Brazília