Fantasztikus hokigyőzelem a világbajnok ellen

2003.11.07. 10:41
A magyar válogatott imponáló játékkal győzte le csütörtök este a hivatalos mérkőzésen hazánkban először pályára lépő Szlovákiát. Annak ellenére, hogy a tavalyi világbajnok nem a legerősebb keretével érkezett Budapestre, nagy fegyvertény északi szomszédaink legyőzése. A csapat vezére a két gólig jutó Palkovics Krisztián volt azon a meccsen, amely a szintén szlovák szövetésgi kapitány számára élete meccse volt.
Először lépett jégre Magyarországon hazánk nemzeti csapata ellen a szlovák hokiválogatott csütörtök este. Az egykori Csehszlovákia egyik örököse tízéves története bebizonyította, hogy helye van a sportág legnagyobbjai között, hiszen 2002-ben világbajnoki aranyat, idén pedig bronzot szerzett. A szlovákokkal eddig háromszor mérkőztünk, és a mostani meccs előtt 9-36 volt a gólarány.

A szlovákoknak bizonyítaniuk kell

A dániai lehetőségtől eleső szlovákok maguk jelentkeztek be a korábban négycsapatosra tervezett tornára, amely az Eurotour-sorozat része. A honi szövetség azonban vállalta, hogy a világbajnok csapat kedvéért átszervezi a tornát, a "rangon alulinak" ítélt részvétel azonban heves vitákat váltott ki északi szomszédunknál. Nem volt tehát könnyű helyzetben Frantisek Hossa szövetségi kapitány, aki eleve csak a cseh és a szlovák Extraligában játszókra számíthatott, a tengerentúli NHL-sztárokra nem. Ehhez képest is változott azonban a keret, és az utolsó napokban kellett újabb játékosokat behívni a szereplést különböző okokból lemondó hokisok helyére. A szlovákoknak tehát meg kell nyerniük a tornát, minden más eshetőség a blamával egyenlő. Efelé az első bíztató lépést már szerdán megtették a szintén A-csoportos ukránok legyőzésével egy edzőmeccs keretében.

Annak ellenére, hogy az előzetes hírek szerint minden jegy elkelt a világbajnok vendégjátékára, erős félház előtt kezdtek a csapatok. Igaz, a második harmad elején már sokkal többen voltak a káposztásmegyeri lelátókon, közel kétezren szurkoltak már ekkor.

Végig magabiztosan

A magyar együttes nem illetődött meg és alig öt perc elteltével a vezetést is megszerezte. Peterdi a palánktól, a kapu mögül passzolt vissza, és az egyedül érkező Ladányi a hálóba pofozta a korongot. Igaz, ehhez kellett a szlovák kapus is, Sopko ütőjéről ugyanis éppen a magyar csatár elé pattant a játékszer. Az egyenlítés is gyorsan jött, Cakajik nagy lövése talált be, és ekkor úgy tűnt, hogy a fiatal - 24 éves átlagéletkorú - ellenfél veszi át az irányítást. De nem így lett, sőt, a sokszor bizonytalankodó szlovák védők hibáiból többször is ziccer helyzetbe kerültek Ocskayék, de gól egyik 100 százalékosnak tűnő helyzetből sem lett.

A második harmad újfent a kihagyott magyar helyzetekről szólt. Nem volt meglepő, hogy Hudec félelmetesen nagy góllal megszerezte a vezetést a tavalyi világlesőnek. Aztán jött Palkovics, aki előbb egy közeli lövésből volt eredményes, majd egyedül indulhatott kapura és szlovák hálóőrön ugyan megakadt lövése, aztán azonban a kapuban kötött ki a korong.

A befejező harmadban a magyar válogatott fokozni tudta az iramot, Palkovics és társai egyre többször törhettek a szlovák kapura. A közönség hangja is megjött, az immár kétezres tömeg hajtotta, űzte bele a győzelembe Kangyalékat. Az 54. percben aztán Ocskay adta meg a kegyelemdöfést ismét egy kapu mögül érkező passz után. A nézők felállva nézték végig az utolsó perceket, mert egyértelmű volt, szomszédjaink újítani már nem tudnak, és sikerült a világbajnokverés.

Kapusta: Karrierem csúcsa

Noha a szlovákok nem a legerősebb csapatukkal érkeztek, az otthon és a cseh bajnokságban játszók legyőzése is nagy fegyverténynek számít az utóbbi két évben magáról egyre többször hallató hokiválogatottunk számára. "Nem volt hiányérzetem, ez karrierem csúcsa" - mondta mérkőzés után a magyar együttes szövetségi kapitánya, Dusan Kapusta, aki maga is Szlovákiában született. Szavai szerint nagy harc volt a pályán, és bebizonyosodott, bárkit le lehet győzni. Kapusta a kapus, Budai és a kétgólos Palkovics teljesítményét emelte ki, de dicsérte a fiatal negyedik sort is. A szlovák kapitány, Frantisek Hossa azt mondta, ezen az estén a magyar volt az A- és az övé a B-csoportos szintet képviselő gárda. A vendégszakember elsősorban a védekezéssel volt elégedetlen. A két gólig jutó Palkovics Krisztián azt mondta, ez volt eddigi legnagyobb győzelmük, de többre számított a vendégektől.

A magyar csapat pénteken Hollandia ellen lép jégre és a tét a csoportelsőség, valamint a vasárnapi döntőbe jutás lesz.

AstraZeneca Hat Nemzet Torna, 2003. november 6-9.
A-csoport
Magyarország-Szlovákia 4-2 (1-1, 2-1, 1-0)
Magyarország: Budai, Tőkési, Sille, Palkovics, Ocskay, Gröschl, Horváth, Tokaji, Vas Márton, Ladányi, Peterdi, Kangyal, Szélig, Simon, Majoross, Orsó, Szuna, Svasznek, Kovács, Hoffmann, Borbás. Szövetségi kapitány: Dusán Kapusta
Szlovákia: Sopko - Cakajik, Zabka, Melichárek, Kukumberg, Pistek, Podhradsky, Granák, Kovácik, Sabol, Hudec, Homér, Priechodsky, Sykora, Simurda, Kovác, Sloboda, Vantroba, Lazo, Skoliak, Kmit. Szövetségi kapitány: Frantisek Hossa
Góllövők: Ladányi (6. perc), Cakajik (9.), Palkovics (37. és 39.), Ocskay (54.)

Dusán Kapusta: Nagyon boldog vagyok, nagy siker ez a magyar hokinak. Az utolsó két évben nagy munkát végeztünk. Holnap még egyszer koncentrálnunk kell.
Frantisek Hossa: Gratulálok Kapusta edzőnek, a magyar csapat megérdemelten győzött. Fiatal játékosaink nem voltak képesek úgy képviselni a szlovák színeket, ahogyan vártuk.

Csoportbeosztás:
A csoport: Szlovákia, Hollandia, Magyarország
B csoport: Fehéroroszország, Ukrajna, Horvátország
A további program:
November 7., péntek: 15.00 Ukrajna-Horvátország, 18.00 Magyarország-Hollandia
November 8., szombat: 15.00 Ukrajna-Fehéroroszország, 18.00 Szlovákia-Hollandia
November 9., helyosztók, 12.00, 15.00, 17.45 a magyar csapat mérkőzését 17.45-től adja az m2