Az olimpiai negyedikkel nem bírtak hokisaink

2003.11.09. 21:59
A második helyet szerezte meg a magyar jégkorong-válogatott a budapesti Hat Nemzet Tornán, miután a döntőben 6-3-as vereséget szenvedett a 2002-ben olimpiai negyedik fehérorosz válogatottól. Ladányiék így két A-csoportos gárda - a csütörtökön térdre kényszerített szlovák és az ukrán - előtt végeztek, jóval túlteljesítve ezzel az előzetesen kitűzött célt.
Az Eurotour sorozat második állomásának számító AstraZeneca Hat Nemzet Torna befejező napján az A-csoportból idén kiesett Fehéroroszország volt a magyar válogatott ellenfele az első helyért vívott találkozón. Az olimpiai negyedik helyezett a horvátok és a jelenleg is az elitligához tartozó ukránok legyőzésével jutottak a döntőbe, míg a mieink a szlovákok - csodaszámba menő - legyőzésével és a hollandok elleni döntetlennel értek a fináléba. A fehéroroszok fiatal csapattal érkeztek: a keret zöme 20 év alatt hokisokból állt, de hatan így is olimpiai negyediknek mondhatják magukat, és a Budapesten jártak közül öten valószínűleg ott lesznek a jövő évi Divízió-1-es tornán.

Csodálatos első harmad

Fantasztikusan kezdődött találkozó a megtelt káposztásmegyeri csarnokban: miután Budai ziccert hárított, az emberelőnybe került magyar válogatott az 59. másodpercben Tokaji révén megszerezte a vezetést. Az előnyt Kovács látványos csele után Sándor Szilárd növelte, majd 14 másodperc múlva jött a fehérorosz szépítés az NHL-t is megjárt Ciplakov révén. Aztán alig két perc alatt az egyenlítés, majd a fordítás is sikerült az olimpiai negyedikeknek, akik félelmetes iramot diktáltak. Ezzel azonban nem volt vége a játékrésznek, a 15. percben emberelőnyben Ladányi passzából Peterdi talált be.

A sűrűre sikeredett első harmad után a folytatásban hét percet kellett várni a fehérorosz gólra, ekkor - röviddel a magyar emberhátrány lejárta után Zadzialionau közelről kotort be kapunkba. Magyar oldalon nem sikerült az emberelőny kihasználása, majd jött az újabb kiállítás tőlünk, ekkor Sille mehetett le két percre, és úgy tűnt, az ellenfél dűlőre is viszi a tornagyőzelem kérdését. Az olimpiát is megjárt Pankov lövése már a hálóban volt, de a játékvezetők nem adták meg a találatot. Egy perccel később azonban már nem hibáztak a fehéroroszok, és Katsitsyn három másodperccel az emberelőny lejárta után Budai mellett talált be a hálóba.

A befejező harmad elején jóval csendesebben folyt a játék, majd jött az újabb fehérorosz előny, és Shahau a védőharmad közepéről belőtte csapat hatodik gólját. Emberelőnyben úgy tűnt, a magyar csapat ellőtte a puskaport, később ugyanis kihasználatlanul maradtak az emberelőnyös helyzetek; Peterdi az 54. percben a kapu torkából sem tudott gólt lőni. Az utolsó percekben mindent megpróbáltak Ocskayék a szépítésért, amit a - négynapos teljesítménnyel együtt - a közönség vastapssal jutalmazott.

A szlovákok csak harmadikok

A magyar csapat a 6:3-as vereséggel a torna második helyén végzett, és jóval felülmúlta az előzetes várakozásokat. A szövetség és a csapat vezetői ugyanis a dobogót jelölték meg céljukat, ehhez képest a Dusan Kapusta irányította alakulat az A-csoportos ukránok mellett a 2002-es világbajnok szlovákokat is legyőzte. A torna legjobb magyarjának választott Ladányi Balázs úgy vélte, a torna előtt minden további nélkül elfogadták volna a döntőt, és úgy értékelt túltejesítettek a második hely elérésével. A fehéroroszok másodedzője, Alekszandr Shumidub a tornát úgy értékelte, hogy azt az ifjúsági világbajnokságra való felkészülésként szánták. A csütörtökön a magyaroktól arcpirító vereséget elszenvedő szlovákok végül a harmadik helyen végeztek, miután vasárnap 6:3-ra legyőzték a ukránokat a dobogóért rendezett mérkőzésen.

AstraZeneca Hat Nemzet Torna, Budapest
Fehéroroszország-Magyarország 6-3 (3-3, 2-0, 1-0) gól: Ciplakov (6., 11.-utóbbi emberelőny), Zsurik (9.-ee.), Zadzialionau (27.), Katsitsyn (37.), Shahau (48.), illetve Tokaji (1.-ee.), Sándor (6.), Peterdi (15.-ee.)

Alekszandr Shumidub: Nehéz, komoly ellenfél ellen nehéz meccset játszottunk. Annál is inkább, mert a magyarok csütörtökön legyőzték a szlovákokat. Sikerült megmutatni, hogy mi vagyunk a jobbak.
Dusan Kapusta: Csapatom nagyon jó munkát végzett, a mai eredmény reális. Mindenkinek köszönöm a második hely elérését.

Helyosztók:
A 3. helyért: Szlovákia-Ukrajna 6-3 (3-1, 2-1, 1-1)
Az 5. helyért: Hollandia-Horvátország 5-0 (1-0, 2-0, 2-0)

Az AstraZeneca Hat Nemzet Torna végeredménye: 1. Fehéroroszország, 2. Magyarország, 3. Szlovákia, 4. Ukrajna, 5. Hollandia, 6. Horvátország