Irén, Írisz
6 °C
16 °C

Dávid Kornél: Nem érzem sztárnak magam

2003.11.13. 16:20
Dávid Kornél a nyáron szerződött a litván Zalgiris Kaunastól a spanyol Tau Ceramicához. A spanyol sztárcsapat nagyszerűen kezdett a spanyol bajnokságon, mind a tíz meccsét megnyerte zsinórban. A négy NBA-csapatot - Chicago, Cleveland, Toronto, Detroit - is megjárt Dávid állandó kezdő az együttesben, legutóbbi bajnokiján 21 ponttal vette ki a győzelemből a részét. A szerdai Euroliga-meccsen, az olasz Treviso otthonában 12 pontot ért el.
- Úgy tűnik annál jobb döntést nem is hozhatott volna, minthogy a nyáron elfogadta a Tau ajánlatát.

- Magam is így gondolom. Jól megy a játék a csapatnak, és szerencsére nekem is. Tudom, hogy bajnoki csúcs, amit elértünk, de különösebben nem foglalkoztat a rekord. Ha majd egyszer rossz szériába kerülünk, akkor jól jönnek ezek a sikerek.

- Edzője, a szerb Dusko Ivanovics, akit két éve a legjobb szakvezetőnek választottak Spanyolországban, nem régi adott nyilatkozatában áradozott Önről.

- Tényleg? Pedig nem igazán szokott megdicsérni bennünket, kivált nem szemtől szemben.

Dávid Kornél
-Pedig azt mondta például, hogy tökéletesen beleillik abba a filozófiába, amit ő vall. Ezt hogyan értelmezi?

- Mint minden szerb edző, a kemény védekezést helyezi előtérbe, a támadások pedig szigorú rendszer alapján épülnek fel. Gondolom, ehhez alkalmazkodhattam megfelelően.

- Azt hangsúlyozta, hogy a védekezésben ugrásszerűen fejlődött a játéka.

- Igen? Talán keményebb lettem, mint korábban. Talán most vagyok a legkeményebb. De itt muszáj is keménynek lenni, mert Európa legkiegyensúlyozottabb bajnokságában lépek hétről-hétre színre. Ha nem figyelünk oda, akkor kellemetlen vereségekbe szaladhatunk könnyedén bele. A legkisebb csapat ellen is úgy kell készülnünk, mintha a legjobbal mérnénk össze az erőnket, különben nincs esély a győzelemre. És ezt a legkomolyabban mondom, nem azért, mert jól hangzik.

- Ivanovics azt is hangsúlyozta, hogy a négyes poszton az átlagosnál gyorsabbnak számít. Így érzi?

- A gyorsaság szerintem is az erősségeim közé tartozik. Amerikában sem lehetett erre panasz. Érdekes egyébként, hogy miket mond rólam az edzőm, mert ő korábban nem ismert, vagyis sokszor nem láthatott. Csak azért jegyzem meg mindezt, mert azért korábban is kemény voltam, meg gyors, csak mivel nem az ő szeme előtt, neki ezért lehet újdonság, azért emeli ki.

- Milyen a baszk város, Vitoria hangulata?

- Miután a helyi futballcsapat, a - három éve UEFA-Kupa döntős - Alavés a nyáron kiesett az élvonalból, a szurkolók figyelme a kosárlabdára szegeződött. Rendre telt ház, kilencezer fanatikus szurkoló fogad bennünket, az utcán megállítanak, gratulálnak nekünk. Így csak ismételni tudom magam, ennél jobb helyre nem kerülhettem volna.

- A pályáját tekintve az az ember érzése, ekkora sztár még sohasem volt. Mert Amerikában játszani, ugye, a legnagyobb élmény és elismerés, de ott nem volt húzóember, míg Franciaországban és Litvániában már kiemelkedett ugyan, de a Strasbourg még a hazájában sem ért el sikereket, a Kaunas pedig nemzetközi szinten nem tudott maradandót alkotni.

- Lehet, hogy furcsának tűnik, de nem érzem sztárnak magam. Nem is éreztem soha. Még otthon sem igazán. Itt pedig nem is lehetek sztár, mert a litván Macijauskas és a szerb Koturovics, vagy az argentin Scola is jobb játékosok nálam. Én voltaképpen csak kiegészítő ember vagyok. Igaz, fontos kiegészítő ember, aki képes a klasszisok mögött húsz pont körüli teljesítményre. A játékom ennyiben mindenképpen lényegesen változott, hiszen a Strasbourgnál és a Zalgirisnél is én számítottam húzóembernek, vezéregyéniségnek kellett lennem, tőlem pontokat és különleges megoldásokat várták. Európában eddig azért elég ismeretlen voltam, és egyértelműen ki akarok tűni a mezőnyből. Szóval, könnyebb itt játszanom, nincs rajtam annyi teher, mint korábban volt, talán ennek is köszönhető, hogy jól megy a játék. Már csak azért izgulok, hogy maradjon is így.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!