A számítógép legyőzte Kaszparovot

2003.11.14. 15:18
A második játszmát megnyerte, és 1,5-0,5 arányban vezet Garri Kaszparov ellen a X3D Fritz nevű számítógépes program. A négy partiból álló new yorki ember-gép összecsapáson egy technikai újítást is tesztel az orosz világbajnok, és sokan a 3D-szemüveg szokatlanságára vezetik vissza Kaszparov súlyos taktikai hibáját.
Megdöbbentette a Kaszparov- X3D Fritz összecsapás második játszmáját - túlnyomórészt Interneten - követő rajongókat a minden idők legjobb sakkozójának tartott nagymester 32. lépése.

A világbajnok váratlanul kapkodni kezd, majd feladja

A sötét bábukat vezető Kaszparov ezúttal a spanyol megnyitás egy ritkább változatát választotta, és a szokatlan kezdéssel sikerült is zavarba hoznia a számítógépet. A világbajnok kifejezetten ígéretes támadásba kezdett a királyszárnyon, Fritz pedig a vezérszárnyon próbált ellentámadást vezetni.

A középjátékban azonban Kaszparov váratlanul kapkodni kezdett és enyhe időzavarba került, majd érthetetlen taktikai hibája után felugrott és fejét fogva kétségbeesetten próbált javítani helyzetén. Fritz azonban könyörtelenül kihasználta előnyös helyzetét, vezérével mélyen benyomult Kaszparov térfelére, aki a 39. lépésben, háromórás játék után feladta a mérkőzést.

"Három órán át keményen dolgozol, ígéretes helyzetbe kerülsz, aztán hibázol egyet és mehetsz haza" - mondta tömören a parti után az orosz nagymester, aki rajongóival ellentétben nem okolta a vereségért a szokatlan, 3D-s technikát. Az első - döntetlenre végződött - mérkőzés után azonban megemlítette, hogy míg a program az ő valamennyi korábbi mérkőzését elemezhette, addig ő nem ismerkedhetett meg Fritz "stílusával".

Minimum százezer dollárt keres

Kaszparovnak a hátralevő két partit meg kell nyernie a végső győzelemhez, de még a vereséggel is százezer dollárt keresne. (Az esetleges győzelemért kétszázezer, a döntetlenért százötvenezer dollárt fizetnek a rendezők).

A világbajnok nem először játszik a legkorszerűbb sakkprogramok ellen. 1996-ban legyőzte a Deep Blue nevű programot, de ugyanennek a fejlettebb változatától már kikapott a következő évben, majd idén tavasszal döntetlent játszott a Deep Junior nevű izraeli programmal.