Kaszparov egyenlített a gép ellen

2003.11.17. 14:50
A FIDE világranglistáját vezető orosz Garri Kaszparov a harmadik játszmában egyenlített az X3D Fritz nevű sakkszámítógép ellen, így a keddi, negyedik parti dönti el ki a jobb.
Garri Kaszparov
Garri Kaszparov a világos bábukat vezetve megnyerte a harmadik játszmát és ezzel egyenlített az X3D Fritz sakkszámítógép elleni párharcban, New Yorkban.

A döntetlenül végződő első parti után a másodikban a gép győzött. Akkor a szakértők a 3D-szemüveg szokatlanságára vezették vissza Kaszparov súlyos taktikai hibáit. Ugyanis hiába hozta zavarba a számítógépet a spanyol megnyitással, a középjátékban váratlanul kapkodni kezdett, enyhe időzavarba került, majd érthetetlen taktikai hibája után a 39. lépésben, háromórás játék után feladta a mérkőzést.

A harmadik játszmában a világos bábukat vezető Kaszparov egy királymanőverrel került előnybe, a gép pedig "rosszul mérte fel helyzetét". Amennyiben emberről lenne szó, mondhatnánk, hogy kapkodni kezdett Fritz, és hiába próbálkozott a későbbiekben, már nem maradt esélye a döntetlenre sem.

Az "ellenfél"
A gépellenfél a német gyártású, a sakkszoftverek terén vezető Fritz és a New York-i székhelyű, virtuális valóságprogramokra specializálódott X3D Technolgies termékének kombinációja. Fritz 1995-ben komputer-világbajnok volt.

A 40 éves, a nemzetközi szövetség (FIDE) világranglistáját vezető orosz nagymester eddig három alkalommal mérte össze tudását sakkszámítógéppel: 1996-ban győzött a Deep Blue ellen, egy évvel később azonban kikapott annak továbbfejlesztett változatától. Idén döntetlent ért el a Deep Juniorral szemben.

A mostani párharcot a hangzatos "ember-gép világbajnokság a virtuális térben" névvel illették a szervezők. Kaszparov a gép előtt ülve egy joystick segítségével teszi meg lépéseit a háromdimenziós térben. A mindent eldöntő negyedik partira kedden kerül sor.