'A kerékpárosok kilencven százaléka doppingol'

2003.11.21. 17:54
A neve elhallgatását kérő olasz profi országúti kerékpáros egy televíziós interjúban elismerte, hogy szinte az összes versenyző szed tiltott szereket.
Egy neve elhallgatását kérő olasz profi országúti kerékpáros egy televíziós interjúban elismerte, hogy a kerekesek legalább kilencven százaléka doppingol.

"A fiatalok rosszul doppingolnak"

A sportolóról - akinek sál és kapucni takarta el az arcát, sőt még hangját is elváltoztatták - annyit árultak el, hogy "nagyon, nagyon, nagyon ismert és rendkívül fontos győzelmeket aratott". Szakemberek szerint hárman jöhetnek szóba: a tavaly világbajnok Mario Cipollini, az 1998-ban Tour de France-t és Giro d'Italiát nyert Marco Pantani, s a Világkupa-sorozat idei győztese, Paolo Bettini.

"A kerekeseknek legalább kilencven százaléka használ tiltott szereket. Ha nem doppingolnék, eredményesen be se tudnám fejezni a versenyeket" - kezdte mondandóját az ismeretlen klasszis a Silvio Berlusconi miniszterelnök egyik tévécsatornáján leadott műsorban.

Az igazán megdöbbentő kijelentések azonban csak ezután következtek:

"Sok fiatal versenyzővel találkozom, akik rosszul doppingolnak. Ők folyamatosan légzési és szívérrendszeri problémákra panaszkodnak. Ez annak a következménye, hogy minden este, vacsora előtt például EPO-t vagy növekedési hormont fecskendeznek magukba."

A kerékpárversenyző az interjú közben azt is elárulta, hogy várhatóan a következő szezon lesz számára az utolsó, mert idén is hárman haltak meg szívinfarktusban, és ő nem szeretné ilyen fiatalon hasonlóképpen végezni.

Olaszországban már vizsgálják az ügyet

"Ezekről senki nem mer beszélni, mert félünk, hogy soha többé nem szállhatunk nyeregbe. Mást pedig nem tudunk csinálni, csak tekerni, hiszen többségünk nem tanult mást, a kerékpározásra áldoztuk az életünket."

Elmondása szerint különben egyre kevesebben használják a korábban rendkívül népszerű EPO-t és növekedési hormont, s már inkább új, nemrég létrehozott szereket alkalmaznak, amelyek azért veszélyesek, mert nem lehet tudni, hogy a későbbiekben milyen hatást váltanak ki az emberi szervezetben. Az általa GF1 néven említett teljesítményfokozó egyetlen adagja 5-10 ezer euró közötti áron mozog.

Az interjú máris óriási vihart kavart, az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) azonnal vizsgálatot indított az ügyben.