Az ausztráloké a Davis Kupa

2003.11.30. 14:09
A házigazda ausztrálok 3-1-re verték a spanyolokat. A salakon kiemelkedő Moya és Ferrero minden várakozást felülmúlóan játszott a melbourne-i füves pályán.
Telt ház, tizenötezer ausztrál várta, hogy a teniszválogatottjuk huszonnyolcadszor is megnyeri a Davis Kupát. Az első két nap után 2:1-re vezettek a házigazdák, miután pénteken Llyeton Hewitt ötszettes, drámai csatában győzte le a spanyol Juan Carlos Ferrerót, Carlos Moya ugyanakkor négy játszmában verte Mark Philipoussist. A páros azonban szokatlanul simán, három gyors szettben az ausztráloké lett. (Arthurs és Woodbridge végig fölényben volt Corretja és Lopez ellen.)

Vasárnap hajnalban a két pénteki vesztes találkozott egymással a Rod Laver aréna füvén. Úgy tűnt, Philipoussis gyorsan megnyeri a meccset, hiszen az első két szettben ő irányított. Az elsőt 7:5-re nyerte, a másodikat 6:3-ra, mindkétszer tehát egyszer nyerte el a "Szúnyognak" becézett spanyol adogatását.

A harmadik és negyedik játszmában aztán bekövetkezett a váratlan fordulat. Ferrero tökéletesen uralta első és második szerváját is a vállfájdalmakkal küszködő ausztrálnak - kiváló elütései voltak -, és mindössze három gémet engedélyezett neki a következő két szettben, és egyenlített.

Az ötödikre azonban elfáradt, és Philipoussis rögtön az első szervagémjét elnyerte, ami lelkileg megtörte a spanyolt. Olyannyira, hogy utána kétszer is elveszítette az adogatását, így huszonkét perc alatt, nullára bukta el a sorsdöntő játszmát. Az ausztrálok így 3:1-es összesítéssel nyerték meg a finálét, az ötödik találkozót le sem játszották.