Kitartásukért díjazott sportolók

2003.12.15. 15:24
Idén másodszor ítélték oda a Hétköznapok Hőse Díjat. Az ezévi díjazott egy 19 éves úszólány és egy 89 esztendős élsportoló lettek - nem a sporteredményeik miatt.
A Hétköznapok Hőse Díjat Vujity Tvrtko, a TV2 riportere és felesége, Zsolnay Gyöngyi, volt válogatott kosárlabdázó alapította. Az odaítélésnél a kurátorok kifejezetten civil értékrendet tartanak ezzel szem előtt. Olyan emberek kaphatják a díjat, akik nem reflektorfényben élő sztárok, hanem "csak" hétköznapi munkájukkal, tevékenységükkel, kitartásukkal és helytállásukkal lehetnek példaképek.

Kilencvenévesen lett világbajnok

A két díjazott
"A versenyzéssel töltött évek alatt rengeteg érmem gyűlt össze, s még most is élvezem az úszást, és nem vagyok hajlandó tudomásul venni, hogy megöregedtem - mondta a díjátadást követően Kovács György, aki az idei Hétköznapi Hősök egyik elismerését kapta. Kovács úr, - aki egyébként kulcsmásoló és írógépszerelő mester - 1915- ben született senior úszó, aki már jóval elmúlt 60 éves, amikor ismét versenyszerűen kezdett el sportolni, mert fejébe vette, hogy minden áron világbajnok lesz. Azóta felért a világ és a dobogó csúcsára, senior világbajnok lett, már közel a kilencvenhez.

Az idei másik díjazott Pásztory Dóra paralimpiai, Világ - és Európa-bajnok, aki ezúttal nem sporteredményei miatt kapta a rangos elismerést, hanem azért, mert szilárdan, töretlen hittel képviseli a többségi társadalom által fogyatékosoknak hívott emberek érdekeit.

"Ne gyere, ha nem vagy egészséges"

"Nagyon szomorú voltam, amikor hazajöttem a legutóbbi világbajnokságról - ahol világcsúccsal lettem világbajnok - s egyetlen újság vagy tévé, sőt senki sem volt rám kíváncsi. Aztán pár héttel később, a Pécs-Baranyai Olimpikonok Klubja megkért, hogy hiába kértek ők fel tagnak, ne látogassam többé az olimpikonoknak létrehozott klubot, mert oda csak egészségeseket várnak, nem parasportolókat".

Ekkor felemeltem a hangom. Nem magam miatt, hanem a sorstársaimért, hogy ne legyen részünk több megalázkodtatásban, hogy tudják meg: sportsikereinkért csak az elenyésző töredékét kapjuk azoknak a juttatásoknak, mint egészségesnek ítélt sporttársaink, pedig mi is ugyanannyit dolgozunk, edzünk és küzdünk a sikereinkért. Nem vagyok hajlandó szégyenkezni azért, mert így születtem, én is csak örömöt szeretnék szerezni Magyarországnak" - mondta Pásztory Dóra.

A Hétköznapok Hőse Díjjal díszes emlékplakett, oklevél és pénzjutalom jár, melynek összege százezres nagyságrendű.