Gábor, Karina, Ders
7 °C
21 °C

Kitartásukért díjazott sportolók

2003.12.15. 15:24
Idén másodszor ítélték oda a Hétköznapok Hőse Díjat. Az ezévi díjazott egy 19 éves úszólány és egy 89 esztendős élsportoló lettek - nem a sporteredményeik miatt.
A Hétköznapok Hőse Díjat Vujity Tvrtko, a TV2 riportere és felesége, Zsolnay Gyöngyi, volt válogatott kosárlabdázó alapította. Az odaítélésnél a kurátorok kifejezetten civil értékrendet tartanak ezzel szem előtt. Olyan emberek kaphatják a díjat, akik nem reflektorfényben élő sztárok, hanem "csak" hétköznapi munkájukkal, tevékenységükkel, kitartásukkal és helytállásukkal lehetnek példaképek.

Kilencvenévesen lett világbajnok

A két díjazott
"A versenyzéssel töltött évek alatt rengeteg érmem gyűlt össze, s még most is élvezem az úszást, és nem vagyok hajlandó tudomásul venni, hogy megöregedtem - mondta a díjátadást követően Kovács György, aki az idei Hétköznapi Hősök egyik elismerését kapta. Kovács úr, - aki egyébként kulcsmásoló és írógépszerelő mester - 1915- ben született senior úszó, aki már jóval elmúlt 60 éves, amikor ismét versenyszerűen kezdett el sportolni, mert fejébe vette, hogy minden áron világbajnok lesz. Azóta felért a világ és a dobogó csúcsára, senior világbajnok lett, már közel a kilencvenhez.

Az idei másik díjazott Pásztory Dóra paralimpiai, Világ - és Európa-bajnok, aki ezúttal nem sporteredményei miatt kapta a rangos elismerést, hanem azért, mert szilárdan, töretlen hittel képviseli a többségi társadalom által fogyatékosoknak hívott emberek érdekeit.

"Ne gyere, ha nem vagy egészséges"

"Nagyon szomorú voltam, amikor hazajöttem a legutóbbi világbajnokságról - ahol világcsúccsal lettem világbajnok - s egyetlen újság vagy tévé, sőt senki sem volt rám kíváncsi. Aztán pár héttel később, a Pécs-Baranyai Olimpikonok Klubja megkért, hogy hiába kértek ők fel tagnak, ne látogassam többé az olimpikonoknak létrehozott klubot, mert oda csak egészségeseket várnak, nem parasportolókat".

Ekkor felemeltem a hangom. Nem magam miatt, hanem a sorstársaimért, hogy ne legyen részünk több megalázkodtatásban, hogy tudják meg: sportsikereinkért csak az elenyésző töredékét kapjuk azoknak a juttatásoknak, mint egészségesnek ítélt sporttársaink, pedig mi is ugyanannyit dolgozunk, edzünk és küzdünk a sikereinkért. Nem vagyok hajlandó szégyenkezni azért, mert így születtem, én is csak örömöt szeretnék szerezni Magyarországnak" - mondta Pásztory Dóra.

A Hétköznapok Hőse Díjjal díszes emlékplakett, oklevél és pénzjutalom jár, melynek összege százezres nagyságrendű.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.