A Szeged is a nyolc között a kézi BL-ben

2003.12.21. 20:15
Vasárnap követte a férfi kézilabda Bajnokok Ligája legjobb nyolc csapata közé a bravúros győzelmet arató Veszprémet a Pick-Szeged. A magyar ezüstérmes a múlt heti hétgólos diadala után csak minimális vereséget szenvedett a hazai pálya minden előnyét élvező, BL-címvédő Montpellier otthonában, és óriási meglepetést okozva jutott a negyeddöntőbe.
A Pick-Szeged kézilabdacsapata egy héttel ezelőtt hétgólos (22-29) győzelmet aratott a Bajnokok Ligája címvédő Montpellier ellen, ami határozott reményt nyújtott a franciaországi visszavágó előtt. Kovács Péter együttese tehát nagy bravúr kapujába érkezett, és az esetleges siker azt jelenthette, hogy a legrangosabb kézikupa nyolc legjobb együttese közé két magyar is bejut: a Fotex Veszprém szombaton öt góllal nyert otthonában és így összesítésben egy góllal jobbnak bizonyult az Szuperkupa-győztes Barcelona ellen.

Kíméletlen francia védekezés

A vasárnapi mérkőzés első perceiben látszott már, hogy a Montpellier nagyon kemény, sőt néhol kíméletlen védekezéssel próbálja elejét venni a szegedi gólgyártásnak. A francia bajnok sem lőtte számolatlanul a gólokat, az első Pick-találatra azonban éppen hét percet kellett várni. (2-1) A Montpellier állandósította háromgólos előnyét, az első negyedóra végére azonban a Szeged magához tért, Illyés góljaival, Puljezsevics védéseivel, majd Oláh hetesével ismét minimálisra csökkent Mezeyék hátránya.

Már az első harminc percben is nagy nyomás nehezedett a magyar ezüstérmesre, a BL-címvédő a hazai pálya minden előnyét élvezte. A Szegedből sorozatban állították ki a játékosokat a litván játékvezetők, míg a másik oldalon a durva szabálytalanságokat is sokkal kevésbé büntették szigorúan. A Pick ennek ellenére, kettős hátrányban is tudta tartani a lépést ellenfelével. (22. perc: 10-8, majd 26. perc: 12-9) Az utolsó öt perc azonban katasztrofálisra sikerült magyar szempontból. A 27. percben Laluskát már másodszor ültették le a kispadra, a vendégek több labdát is eladtak, és először nőtt négy gólra a különbség. A rossz sorozatnak még nem volt vége, kettős hátrányba került a Szeged, Berta Róbert ziccert is hibázott, a franciák pedig újabb hetest lőhettek, így a szünetre hatra nőtt a Montpellier előnye. (15-9) Ez azt jelentette, hogy a házigazda egy gólra van az összesítésbeli egyenlítéstől.

Szívós szegedi játék

A második játékrészre kapust cserélt Kovács Péter, Puljezsevics helyett Perger jött be, aki nyerő embernek bizonyult. A Pick tartotta háromgólos hátrányát, ami a kisebb hullámvölgy ellenére sem nőtt nagyon. (39. perc: 19-15) Amikor ugyanis támadásban egyre több labdát szórtak el Maticsék, védéseivel a csereként beállt hálóőr segítette ki csapatát. Negyedóra volt vissza a visszavágóból, amikor öt gólra húzott el a Montpellier, de Illyés harcosságának köszönhetően újra háromtalálatnyira csökkent a szegedi hátrány. A második félidőben Eklemovics villogott, 22-19-nél emberelőnybe került a Pick, de nem tudta jól kihasználni a lehetőséget. Egy perccel később azonban Berta beállós gólja után már 24-21-et mutatott az eredményjelző, az 53. percben pedig huszonkét találatnál és mínusz kettőnél tartott a Szeged Ennek köszönhetően - az idegenben lőtt gólok miatt - már hétgólos vereség is magyar továbbjutást jelentett volna a végén.

Habuczkit állították ki a litván bírók, majd a franciák kitámadásra tértek át. Azonban egyik sem zavarta meg Laluskáékat, és az utolsó öt percre kétgólos hátránnyal fordult a Pick-Szeged. Anquetilék már nem tudtak újítani, sőt az 57. percben döntetlen volt az állás. (25-25) A végére a Montpellier a "becsületgyőzelmet" ki tudta harcolni, de a 27-26-os végeredmény a címvédő Bajnokok Ligája-búcsúját jelentette, a negyeddöntők hétfői bécsi sorsolását pedig két magyar csapat várhatja. A kiemelésnek köszönhetően a négy közé jutásért akár Veszprém-Szeged párharc is kialakulhat.

Az EHF-kupában simán, kettős győzelemmel jutott tovább a Dunaferr a CB Valencia ellen. A spanyol csapat anyagi gondjai miatt mindkét meccset a Duna-parti városban rendezték és a szombati, 32-22-es sikert követően vasárnap is nyert - 29-25-re - a bajnoki bronzérmes, és várhatja a negyeddöntő hétfői sorsolását.

Férfi Bajnokok Ligája nyolcaddöntő, visszavágó
Montpellier (francia)-Pick Szeged 27-26 (15-9)
Gólszerzők: Karabatics 9, Anquetil 5, Kolic 4, Zuzo 3, Gigou, Bosquet, Puigsegur 2-2, illetve Eklemovics 7, Ilyés 6, Oláh, Berta 4-4, Laluska 3, Matic 2
Továbbjutott: a Szeged, 55-49-es összesítéssel