Előkelő helyen a magyarok a Dakar-rali első napján

2004.01.02. 01:36
Elrajtolt a 26. Dakar-rali mezőnye, amelyben minden eddiginél több magyar versenyző állt rajthoz. A csütörtöki, másfél kilométeres prológ során a legelőkelőbb helyen a Nissannal autózó Kiss-Czeglédi páros végzett a hazai indulók közül, csak egy hellyel Colin McRae mögé szorulva. A hóesésben zajlott első szakasz eredménye nem számít bele az összetett versenybe, csak a pénteki rajtsorrendet határozta meg.
Hagyományosan január elsején rajtolt el a Dakar-rali mezőnye Franciaországban, amely idén 142 autóból, 195 motorból és 63 kamionból áll. Csütörtökön a Clermont-Ferrand melletti prológ után a versenyzőknek a spanyol határhoz közeli Narbonne-ig mintegy 400 km-t kell teljesítenie. Az embert és a gépeket sem kímélő túra sorrendben huszonhatodik futamának 36 országból több mint 600 versenyző - köztük 24 nő - vágott neki.

Hóesésben rajtoltak

A másik francia földön rendezett hagyományos verseny, a Tour de France-hoz hasonlóan a Dakar-ralit is többen megpróbálják felhasználni arra, hogy általa nyerjenek nyilvánosságot. A szervezők már az első napon útvonal-módosításra kényszerültek, mert egyes hírek szerint a verseny ellenzői tiltakozó megmozdulást terveztek Millauba. Az eredeti program alapján ezen a településen lett volna az egyik ellenőrző pont. Előbb csak az ottani kontroll lehetőségéről mondtak le, majd miután kedvezőtlen meteorológiai előrejelzést kaptak, némileg átrajzolták az útvonalat.

Az előrejelzés nem csalt, így a mezőny hóesésben indult neki délben a közel tízezer kilométeres versenynek. A prológ 1,5 kilométer hosszú volt, és az itt elért eredmények az összetett versenybe nem számítanak bele, csak a pénteki rajtsorrendet határozzák meg.

A magyar autósok közül Kis Sándor és Czeglédi Péter a Nissan Patrollal a huszonkilencedik helyről várja a folytatást, csak egy hellyel lemaradva Colin McRae mögül. A Szalay Balázs-Bunkóczi László kettős Opel Fronterájával a negyvennyolcadik, míg Palik László és Darázsi Gábor a Wildcat Bowlerrel ötvenegyedik. A Hyundai Terracannal versenyző Benyó Miklós-Mauer Péter duó a hetvennyolcadik, míg Liszi Laszló és Rack Georg a Mitsubishi Pajeróval a százkilencedik helyen áll.

Pénteken már Spanyolországban

Az első helyen Kenjiro Shinozuka végzett, pontosan egy évvel azután, hogy megnyerte a marseille-i felvezető küzdelmet. A japán versenyző kevesebb mint egy másodperccel előzte meg De Villiers-t (Nissan) és Miki Biasion-t (Mitsubishi). A tavalyi nyertes Hiroshi Maszuoka negyedik lett.

A magyar motorosok közül a KTM-es Perepatics Richárd ment a legjobbat, ő a 152., kamionok versenyében pedig a Vadas Tamás-Gál József-Slott Imre csapat DAF-fal a huszonhetedik.

A mezőny a prológ után a dél-franciaországi Narbonne felé vette az irányt. Pénteken a spanyolországi Castellón lesz a cél. A résztvevők összesen 563 km-t tesznek meg, ebből 25 lesz a gyorsasági.

26. Dakar-rali, prológ
Autósok
1. Sinozuka, Debron (japán, francia, Nissan) 1:41.62 perc
2. De Villiers, Jordaan (dél-afrikai, Nissan) 1 mp. h.
3. Biasion, Siviero (olasz, Mitsubishi) 1 mp. h.
..29. Kis Sándor, Czeglédi Péter (Nissan Navara Pick-Up) 24 mp. h.
..48. Szalay Balázs, Bunkoczi László (Opel Frontera) 36 mp. h.
..51. Palik László, Darázsi Gábor (Bowler Wildcat) 37 mp. h.
..78. Benyó Miklós, Maurer Péter (Hyundai Terracan) 48 mp. h.
..109. Liszi László, Rack György (Mitsubishi Pajero) 1:04 p. h.

Motorosok
1. Graziani (olasz, KTM) 1:23.90 perc
2. Despres (francia, KTM) 8 mp. h.
3. Sainct (francia, KTM) 10 mp. h.
..152. Perepatics Richárd (KTM 640) 51 mp. h.
..177. Szilvási Péter (Suzuki DRD 400) 1:08 p. h.

Kamionosok
1. Csaguin, Jakubov, Szavosztyin (orosz, Kamaz) 2:32 perc
2. de Rooy, Colebunders, Duistres (holland, belga, DAF) 1 mp. h."
3. Bekx, Flipsen, Blom (holland, DAF) 6 mp. h.
..27. Vadas Tamás, Gaál József, Slott Imre (Daf) 35 mp. h.
..43. Frangois Coquatrix, Szaller Zoltán, Andrew Bowler (francia, magyar, brit, Mercedes) 50 mp. h.
44. Darázsi Zsolt, Hajnal Károly, Tagai Róbert (MAN) 50 mp. h.