Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Ötödik olimpiájára készül Egerszegi belga kortársa

2004.01.29. 10:28
A szöuli olimpián tiniként feltűnt belga úszó, Brigitte Becue rendületlenül hisz önmagában, s abban, hogy újra visszakerülhet a legjobbak közé. Az 1988-as játékokon berobbant Egerszegi Krisztinától eltérően "csak" többszörös Európa-bajnok lett a mellúszóból. A szeptemberben harminckettedik évét betöltő bruges-i sportolónő azonban készül a májusi, madridi Európa-bajnokságra, s a nagy dobásra, Athénra. Pedig a korábban Kovács Ágit is legyőző Becue 2002-ben már visszavonult.
A szöuli olimpián, 1988-ban nemcsak Egerszegi Krisztina nevét ismerte meg a világ, hanem egy másik tinédzser úszóét is. A mi bajnokunk akkor szemtelenül fiatal, tizennégy éves volt, de a belgák üdvöskéje, Brigitte Becue sem volt sokkal több, tizenöt múlt. Kettejük karrierje mégis nagyon eltérő. Egerszegi Krisztina rövid idő alatt lett minden idők egyik legsikeresebb úszónője, olimpiai-, világ- és Európa-bajnok. A százméteres mellúszásban Becue számára az Európa-bajnoki címek jelentették a csúcsot - ellenben a magyar klasszissal még ma is úszik. Ötödik olimpiájára készül.

Becue 1993 és '95 között volt a csúcson, amikor egyszerűen a mellúszás nagyasszonyának hívták Európában. A kontinenstornák száz- és kétszáz méteres számaiban uralta a mezőnyt, 1995-ben Bécsben, majd négy évvel később a 2000-ben olimpiai aranyat nyert Kovács Ágit is maga mögé utasította

Kellett a pénz

Brigitte Becue névjegye
Született: 1972. szeptember 18. Ostende (Belgium)
Sportága: úszás, mell
Magassága: 162 cm
Súlya: 55 kg

Európa-bajnok: 5-ször (1993, Sheffield - 200 méter mell; 1995, Bécs - 100 m mell, 200 m mell; 1998, Sheffield, rövidpályás Eb - 100 m mell; 1999, Lisszabon - 100 m mell)
Európa-bajnokságon ezüstérmes: kétszer
Európa-bajnokságon bronzérmes: háromszor
Világbajnokságon bronzérmes: háromszor
Európa csúcstartó: 1998-2000, 100 m mell
Világbajnoki bronzérmes: 1994, Róma
Olimpiai 7.: 1996, Sydney
Sokszoros belga bajnok és csúcstartó
A belga bajnoknő 2002 májusában, tizenöt esztendős karrier végére tett pontot, s visszavonult. Hogy most mégis újra medencébe szállt, azt nemcsak örömében tette. Becue-nek ugyanis komoly anyagi problémákkal kellett szembenéznie az aktív versenyzés befejeztével. Próbálkozott saját vállalkozással - veszteséges lett. A flamand VRT csatornánál tervbe vett sportműsora kútba esett, mert nem volt hajlandó erős akcentusán változtatni. Megtakarításaiból kezdett élni - ám ez nem tartott ki sokáig. Nem maradt más választása: újra úszni.

Váltogatja az edzőket

Kérdéses volt azonban, hogy ki készítse őt újra fel. Sorra cserélgette a sztáredzőket. Ronald Gaastrával kezdett, majd a holland Inge de Bruijn mesterével, Paul Bergennel edzett az Egyesült Államokban, ám a stílusváltást, amit kértek tőle, elutasította. Következett a spanyol olimpiai bajnok, Martin Lopez Zubero edzője, Paulus Wildeboer, akivel ugyan folyamatosan javultak edzéseredményei, két hónap elteltével mégis visszatért Belgiumba, s most már egyedül készül tovább.

Az idők már jönnek

Az idei esztendő nagy próbatételei közelednek, májusban Európa-bajnokság, amelyen egy döntős hellyel megválthatná jegyét az olimpiára. Becue azonban már korábban szeretne az athéni szinten, vagyis 1.09.85-ön belül úszni. Március elején, a spanyol bajnokságon, majd az antwerpeni flamand bajnokságon indul harcba az óra ellen.

Több mint másfél esztendő után, a napokban versenyen is indult, ízlelgetni akarta a viadalok légkörét. Előbb Linzben úszott száz méter mellen 1.10.36-ot, majd az elmúlt hétvégén Luxemburgban hasonló időt. A májusi Eb-kvalifikációra 1.12.17 a szintidő. Azt mindenesetre már elérte, hogy a flamand úszóliga biztosította támogatásáról.

S hogy a dicsőséges visszatérés mellett mire vágyik igazából Brigitte Becue? Hogy legalább az edzőtáborozása költségeit megtérítsék neki.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!