Agassi kiesett az Austral Openen

2004.01.29. 17:23
Az amerikai André Agassi vereséget szenvedett az Autral Open első férfi elődöntőjében. Az amerikai teniszező öt játszmában, 7:6 (8-6), 7:6 (8-6), 5:7, 1:6, 6:3-ra kapott ki a jelenleg nem kiemelt orosz Szafintól. A nőknél belga házidöntő lesz, legutóbb Henin nyert.
Marat Szafin csütörtökön bebizonyította, ismét a teniszvilág közvetlen élmezőnyének tagja: a még néhány napig világelső Andy Roddick keddi legyőzését követően óriási csatában, 3 óra 42 perc alatt diadalmaskodott a Melbourne-ben 26 meccsen át veretlen, 1995-ben, 2000-ben, 2001-ben és 2003-ban is bajnok Andre Agassi ellen.

Federer vagy Ferrero készül Szafin ellen

Az orosz versenyző két év után játszhat vasárnap ismét döntőt az ausztráliai Grand Slam-versenyen, s a svájci Roger Federer vagy a spanyol Juan Carlos Ferrero lesz az ellenfele. (Az ő csatájuk dönthet arról, hogy melyikük veszi át Roddicktól a vezetést a rangsorban.)

Szafin 2000-ben, tizenkilenc évesen robbant be a világ élvonalába, amikor a toronymagas esélyes amerikai Pete Samprast győzte le az US Open fináléjában három sima szettben. Szafin töretlenül fejlődött, két év múlva bejutott a melbourne-i fináléba, de kikapott a svéd Johanssontól.

Sérülések, edzőváltások

A tavalyi szezonban azonban sérülésekkel bajlódott - többször edzőt is váltott, Wilander is foglalkozott vele -, és emiatt a visszacsúszott a világranglistán a 86. helyre, ebből adódóan most nem is emelték ki.

Tavaly tizenhárom tornán indult, de Barcelona kivételével, ahol a döntőbe került, nem alkotott maradandót. Idén viszont újra a régi Szafint láthattuk, aki a negyedik játszma kivételével kiválóan összpontosított. Azt már az elmúlt években bebizonyította, hogy ebben az esetben bárkit legyőzhet, s most is így történt, pedig a harmadik szett elveszítését követően úgy tűnt, lendülete és kedve is elszállt, ekkor kevesen fogadtak volna a sikerére.

Agassi hitehagyott lett

De az orosz klasszis feltámadt - az öt játszmás meccseket egyébként is nagyszerűen bírja idegekkel -, a döntő játszma elején "brékelte" az amerikai legendát, s Agassi ezután már kissé hitehagyottan teniszezett.

A korábbi világelső legutóbb 1999-ben a negyedik fordulóban kapott ki az ausztrál nyílt teniszbajnokságon, akkor honfitársa, Vince Spadea volt a jobb.

Amerikában Henin nyerte a belga döntőt

A nőknél belga házidöntő lesz, Kim Clijsters a világelső Heninnel találkozik. Előbbi a svájci Schnydert múlta felül, utóbbi a Kaprost búcsúztató Zuluagát. Legutóbb az US Open nyári döntőjében mérkőztek egymással, akkor Henin nyert. Most is ő az esélyes, annál is inkább, mert Clijsters sérülésekkel bajlódik.