Henin nyerte a női egyest az Austral Openen

2004.01.31. 15:40
A belga Justine Henin-Hardenne nyerte az év első Grand Slam-tornáját, az ausztrál nyílt teniszbajnokságot, miután 1 óra 47 perc alatt, három játszmában legyőzte honfitársát, Kim Clijsterst.
A tavalyi francia és amerikai nemzetközi bajnoksághoz hasonlóan ezúttal is Henin-Hardenne alkalmazkodott jobban ahhoz a helyzethez, hogy honfitársát, régi riválisát kell legyőznie a végső sikerhez. Az első 29 perces szettben a világelső Henin-Hardenne 2:2-nél, majd 5:3-nál is elvette Clijsters adogatását, s rendkívül magabiztosan szerzett vezetést.

A második játszmában 3:2 után újra Henin-Hardenne vette el Clijsters szervajátékát, ám vetélytársa óriási küzdelemben visszavette azt, és sorozatban négy játékot nyerve 42 perc alatt sikerült kiegyenlítenie. Ebben a szettben Henin 15 önhibát vétett, míg ellenfele csupán 11-et.

Justine Henin-Hardenne névjegykártyája:
Született: 1982. június 1., Liege (Belgium)
Lakóhelye: Marloie (Belgium)
Magasság/testsúly: 1.68 m/57 kg
Ütőfogása: jobbkezes
Profijátékos: 1999 óta
Jelenlegi világranglista-helyezése: 1.
Legjobb világranglista-helyezése: 1. (2003. október 20.)
Tornagyőzelmei egyesben: 16, ebből 3 Grand Slam (2003: Roland Garros, US Open, 2004: Melbourne)

Az utolsó felvonásban újra a világelső kezdett jobban, rendkívül határozottan játszott, azonnal brékelt, az alapvonalon nagyon magabiztos volt, a hálónál pedig kíméletlen, s 4:0-ás vezetéshez jutott. Clijsters ekkor - váratlanul - feltámadt, elképesztő összpontosítással zsinórban három játékot nyert, esélye volt az egyenlítésre is, ám nem tudott élni a lehetőségeivel, s így Henin-Hardenne adogathatott harmadik Grand Slam-diadaláért, amelyet meg is nyert.

A mérkőzés színvonalát egy kissé rontotta, hogy a győztes 38, míg a vesztes 43 önhibát vétett. A nyerő ütések aránya 30-12 volt a bajnok javára.

Francia győzelem és sztriptíz

A címvédő francia Michael Llodra, Fabrice Santoro duó két szettben legyőzte az első helyen kiemelt amerikai Bob Bryant és Mike Bryant az ausztrál nyílt teniszbajnokság férfi párosversenyének döntőjében. A győztes kettős ezzel visszavágott riválisának a tavalyi, houstoni Mesterek Kupájának fináléjában elszenvedett ötjátszmás vereségért.

A franciák diadaluk után rögtönzött sztriptízzel lepték meg a melbourne-i közönséget. A győztesek először csak a pólójukat hajították a lelátóra, de a nézők további vetkőzésre buzdították őket. Így hamarosan repültek a cipók és a zoknik is. Ekkor a lelátón helyet foglaló hölgyek már hisztérikus visongásba fogtak, ezért a címvédő duó végül egy szál alsónadrágban hagyta el az arénát. "Nem beszéltük meg előre, teljesen spontán jött az egész" - mosolygott Santoro.

Női egyes, döntő:
Justine Henin-Hardenne (belga, 1.)-Kim Clijsters (belga, 2.) 6:3, 4:6, 6:3

Férfi páros, döntő:
Llodra, Santoro (francia, 5.)-B. Bryan, M. Bryan (amerikai, 1.) 7:6 (7-4), 6:3

Nyilatkozatok:

Az első helyen kiemelt belga Justine Henin-Hardenne rendkívül boldogan nyilatkozott, miután legyőzte honfitársát, Kim Clijterst (2.), s ezzel megszerezte pályafutása harmadik Grand Slam-sikerét.

- Csodálatos döntő volt: nagyszerű, izgalmas mérkőzést vívtunk, s biztos vagyok abban, hogy a közönség is élvezte a találkozót - mondta a 21 éves világelső, aki első ízben nyerte meg az ausztrál nyílt bajnokságot. - Gratulálok Kimnek, sérülése ellenére csodásan küzdött. Egy kissé idegesen kezdtünk mindketten. A harmadik játszmában fantasztikus csata alakult ki, s az döntött a javamra, hogy jobban tudtam összpontosítani mint ellenfelem.

Kim Clijsters kissé csalódott volt:
- Sajnos a harmadik játszmában, miután ledolgoztam a hátrányomat, akár ki is egyenlíthettem volna, de saját adogatásomnál hibáztam, s ezzel el is dőlt a meccs - mondta. - Justine kitűnően teniszezett, s végül megérdemelten győzött. Ennek ellenére elégedett vagyok, hiszen két és fél héttel ezelőtt, sérülésem miatt még az sem volt biztos, hogy egyáltalán részt vehetek-e a tornán.