Újabb hokinagyhatalom Magyarországon

2004.02.02. 16:38
Kedden hatvanhat év után újra összecsap a jégkorong őshazájának válogatottja és a magyar nemzeti együttes. A szlovákok elleni világraszóló siker után a székesfehérvári jégen Kanada hokisait próbálják legyűrni Dusan Kapusta tanítványai. A várakozás óriási, a meccs jegyeit egy nap alatt kapkodták el.
A magyar jégkorong-szövetség vezetői és szponzorai nemrég fejükbe vették, hogy Magyarországra hozzák a sportág legnagyobbjait. Nem csak a hírverés, a jó bevételt hozó mérkőzések miatt teszik ezt, hanem azért is, hogy az egyre figyelemreméltóbb eredményeket produkáló csapat a közvetlen világélvonal tagjaival meccseljen. Csak így érhető el ugyanis a vágyott felzárkózás, és az már kimondott álom, az A-csoportos tagság.

A szlovákok kínlódtak

Ennek jegyében járt novemberben Budapesten a 2002-es világbajnok Szlovákia csapata: a szomszédok 4-2-es verést kaptak. Az eredményre pedig annak ellenére felkapta a fejét a hokivilág, hogy a szlovákok otthon, illetve Csehországban játszó játékosokkal jöttek el; hogy sokan már a fellépés előtt fanyalogtak a "rangon aluli" torna miatt; és hogy egyesek tudni vélték, a csapat tagjait a korongnál jobban érdekelte az akkori lottórekord, vagy éppen a tippmixelés.

Stanley-kupa győztes az ellenfélnél

Már akkor ismert volt, Kanada hokisai februárban látogatnak hozzánk, és ezzel nem is ér véget a sztáregyüttesek sora. Augusztusban Svédország válogatottja játszhat a magyar válogatottal.

Kanada nem a legjobbjaival jön Magyarországra, de a keret szinte valamennyi tagja megfordult már az NHL-ben. A legnagyobb név Paul DiPietro, aki 1993-ban a Montreal Canadiensszel megnyerte a Stanley-kupát. A jelenleg a svájci Zugban játszó támadó nem csak peremember volt, ugyanis a playoff tizenhét meccsén nyolc gólt lőtt és öt passzt adott. Meg kell jegyezni a kapus, a Frederic Chabot nevét is, aki több észak-amerikai együttes után 1999-től játszik Európában, most Nürnbergben véd.

Visszatérhetnek a kanadaiak

"Felértékelődött a magyar hoki, a kanadai együttes ugyanis nem jönne el olyan helyre, ahol nem méltó ellenféllel találkozik" - mondta a szövetség elnöke, Studniczki Ferenc a mérkőzés kapcsán tartott hétfői sajtótájékoztatón. Dusan Kapusta szövetségi kapitány nagyon nagy meccsre számít, és már az Eurotour sorozat hétvégi, fehéroroszországi állomására is készül csapatával. A szlovák szakember szerint bármilyen csapattal is érkezik az ellenfél, a kanadai mentalitást biztosan magával hozza. Igaz, a szlovák származású kapitány hozzátette, tanítványai pedig a magyar mentalitással lépnek a jégre, vagyis megkettőzött erővel küzdenek majd Székesfehérváron.

A válogatott csapatkapitánya, a szlovákoknak is gólt ütő Kangyal Balázs pályafutása csúcspontjának mondta az összecsapást. Elképzelhető, hogy téved. Nem lehetetlen ugyanis, hogy áprilisban visszatérnek a kanadaiak: a prágai A-csoportos világbajnokság előtt néhány nappal nálunk vívnák utolsó felkészülési mérkőzéseik egyikét.