A NOB aggódik az olimpiai előkészületek miatt

2004.02.03. 14:27
Még egyetlen olimpia előtt sem aggódhatott annyira a sikeres rendezésért a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), mint Athén esetében, amikor a világ legnagyobb sporteseménye szülőhazájába tér vissza. Bő félévvel az augusztus 13-án kezdődő olimpia előtt még rengeteg tennivaló vár a szervezőkre.
A nyári játékok helyszínén járt nemrég a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) küldöttsége, és a szemlebizottság vezetője aggodalmának adott hangot, amikor kijelentette: "Egy pillanatra sem pihenhetünk". A görögök azonban magabiztosak és bizakodóak. "Minden a legnagyobb rendben lesz" - mondta Dora Bakojanni, Athén polgármestere. Sok esetben a NOB sem tehát mást, mint bízik a görögök rögtönzőképességében.

Gondok az olimpiai stadion befejezése körül

A leginkább az Olimpiai-stadion befedése körül kialakult helyzet aggasztja az ötkarikás szervezetet. A 156 millió eurós költséggel felújított, 74 ezer nézőt befogadó létesítmény ügye még nem dőlt el, mivel a Santiago Calatrava spanyol építész által megálmodott tetőszerkezet felszerelése nem egyszerű. Az acél és kék üveg felhasználásából készülő látványos szerkezettel kapcsolatban sokan változatlanul attól tartanak, hogy az augusztusi forró napsugarakat az üveg felerősíti, ami komoly következményekkel járna.

Szeméthegyek

A vizes sportoknak otthont adó Aquatic Center készen áll, de ez messze nem mondható el a torna-, tenisz- és kerékpárversenyek, valamint a kosárlabdatorna helyszínéről. Sok esetben a megfelelő infrastruktúra hiánya okoz gondot. A tesztversenyek során a nézőknek kisebb szeméthegyeken kellett vagy kell átvágniuk. A tengerparton négy kilométer hosszan elterülő Fáliro-parti olimpiai központban a nyolcezres kézilabdacsarnok, a tízezer nézőt befogadó strandröplabdapálya, valamint a Béke és Barátság stadion már használható, de kisebb munkálatok még itt is folynak.

Hasonló a helyzet a harmadik ötkarikás centrumban, Elenikóban, ahol majd a baseball- és softballtornára, valamint a kajak-kenu szlalomversenyeire kerül sor. Még hátra van a környezetrendezés a súlyemelőcsarnoknál Nikaiában, az ökölvívótorna helyszínén, Periszteriben, s Galaciban, ahol az asztaliteniszezők és a ritmikus gimnasztikázók küzdelmeit bonyolítják le, továbbá az öttusázók vetélkedőinek otthont adó Gudiban.

A görögöknek így is jó befektetés az olimpia

A görögök nagy büszkesége az Agiosz vitorlásközpont, a legnagyobb ilyen helyszín a játékok történetében. Szintén időben elkészült az olimpiai falu, az evezős- és kajak-kenu pálya Szkiníászban és 181 millió euróért a lovascentrum Markópuluban.

Nagy kérdés, valójában mennyibe is kerül Görögországnak az olimpia. A szervezőbizottság (ATHOC) költségvetése 1,7 milliárd euró, a helyszínek kiépítése és felújítása 2,5 milliárdot emészt fel. A szükséges infrastruktúra kiépítésére a kormány 4,7 milliárd eurót áldoz. Az athéniak azonban minden bizonnyal profitálnak majd az ötkarikás játékokból, legalábbis ami a közlekedést illeti, hiszen elkészült egy új, hetvenkét kilométer hosszú autópálya, valamint két metróvonal.