Magyarország-Kanada 4-5

2004.02.04. 09:31
h i r d e t é s
Két és fél perc választotta el a magyar jégkorong-válogatottat a csodától, hogy döntetlent játszon a Kanada válogatottjával. A mieink kétszer is két góllal vezettek az egykori NHL-játékosokkal teletűzdelt vendégcsapat ellen, de a befejező harmadra elkészültek erejükkel, így egy góllal alulmaradtak. A szlovákok novemberi legyőzése után nem sikerült a még nagyobb bravúr.
Már hetekkel a találkozó előtt elfogyott valamennyi, háromezer jegy a 15 egykori NHL-játékossal felálló kanadai jégkorong-válogatott székesfehérvári vendégjátékára. A két csapat hetedik alkalommal találkozott egymással, eddig magyar győzelem nem született, két döntetlen mellett négy vereség a mérleg.

A találkozó egyértelmű esélyese a korosodó - 31 átlagéletkorral rendelkező - kanadai csapat volt, amelynek tagjai átlagban fél fejjel voltak magasabbak a mieinknél, és szemlátomást erősebbnek tűntek. A meccs előtt a magyar válogatott egyik leggólerősebb játékosa, Palkovics Krisztián azt mondta: nehéz meccsre számít, de képesnek tartja a csapatot arra, hogy meglepetést okozzon.

ELSŐ HARMAD: Gyors kanadai gól, de kettővel válaszoltunk

Néhány perccel hét óra után Árkovics játékvezető a kezdőkörben bedobta a korongot, és az első helyzetre sem kellett sokáig várni, Budai azonban hárított. A harmadik percben viszont mattolta őt Hlushko, aki egy gyors támadás után kapásból vágta a kapuba - a magyar kapus lábai között - a korongot. Válaszként Orsó lőtt kapura, de Hirsch kispárgázta a pakkot.

A hetedik percben azonban hibázott, miután Ocskay szélről megeresztett nagy bombája után a korong elcsúszott a lábvédője alatt. (Mindez persze semmit nem von le az Alba-csatár érdemeiből. Harmadik gólunkat szereztük a sportág tanítómesterei ellen.) A folytatásban Maneluk kihasznált egy emberelőnyös helyzetet, de mivel Budai vetődésénél elmozdult a kapu, így érvénytelenítették a szabályosnak tűnő találatot. A következő nagy helyzet Palkovics előtt maradt ki, amikor elcsípte Hirsch felszabadítását.

Kapusta: Nagyszerűen küzdöttünk
Kicsit szomorú vagyok, mert nem szereztünk pontot, de ha a meccs előtt azt mondja nekem valaki, hogy ennyi lesz a vége, akkor nem biztos, hogy nem nevetek rajta. Az utolsó harmadban a szerencse is elállt mellőlünk. Ellenfelünk végig bírta az iramot, nagy nyomás alá helyezett bennünket. Gratulálok a csapatnak, nagyszerűen küzdöttek.
A Stanley-Kupa-diadallal is büszkélkedő di Pietro lövésénél a mieinknek volt szerencséje, centikkel tévedett a kísérlete. A 18. percben a magyar gárda emberelőnybe, és gyorsan ki is használta létszámfölényét. Ocskay szép cselekkel vitte be a korongot a harmadba, az érkező Tőkési elé tálalt, akinek a lövése kijött a kapusról, Palkovics pedig könnyedén passzolt a hálóba. Peterdi pedig már háromra is növelhette volna a magyar gólok számát, de elhibázta ziccerét, pontosabban a kapuvas mentett. Az első húsz perc utolsó momentuma Majoross bombája volt, így a pihenőre magyar vezetéssel térhettek a mérkőző felek.

MÁSODIK HARMAD: Hoffman hihetetlen gólja

A második harmad három szenzációs Budai bravúrral kezdődött, majd Ladányi pompás passza után Peterdi - közelről - újra a kapuvast találta el, a kapuson már túljutott a játékszer. Ezek után rákapcsoltak a vendégek, beszorítottak a magyarokat, de Budai továbbra is kiválóan védett.

Majd váratlanul a negyedik sor csatára, Hoffman újabb gólt szerzett. A Fradi játékosa a saját kapujánál pimaszul leszerelte a világbajnok kanadai bekket, Hewardot és éles szögből a rövid sarokba csúsztatta a korongot. A játékrész felénél a fölényben játszó kanadaiak szépítettek, a 236 NHL-meccsel dicsekedhető Maneluk - Kangyal és Svasznek között - egy lecsorgó korongot helyezett a kapuba. Orsó nagy lövéssel válaszolt, hogy utána ismét Budai percei következzenek, mindent védett a fehérvári kapus.

A csereként beálló kanadai kapust, Vernert pedig Orsó avatta fel. A magyar támadó a kék vonalon, a palánk mellett kapott egy korongot, befelé húzott, lövésre szánta el magát, és a hálóőr lábai között a hálóba vágódott a pakk. Pár perc múlva Palkovics megszerezhette volna a második gólját, de hiába vánszorgott át a korong a lábvédői között, bottal utána nyúlt, és üggyel-bajjal elkotorta.

A szünetig viszont nem tudta megtartani kétgólos vezetését a magyar csapat, mert Alston egy kavarodás után a kapuba bombázott.

HARMADIK HARMAD: Két és fél perc hiányzott a bravúrhoz

A befejező húsz perc megintcsak nagy vendégrohamokkal kezdődött, de Ladányi kezében volt az ötödik gólunk, de pazar megkerülős csele után nem tudta a kapuba továbbítani a korongot. A folytatásban uralta a meccset a juharleveles együttes, Budai viszont parádésan védett. Sille eladott korongja után azonban ő is tehetetlen volt, a kapuvas ugyanakkor kisegítette. A sokkal jobban korcsolyázó kanadai válogatott nyolc perccel a vége előtt egyenlített, a kapu mögül visszaadott korongot Hlushko vágta be a hálóba.

Szélig kiállítása után hat nehéz pillanatokat kellett átélnie a válogatottnak, de megúszta. A hajrára még inkébb beszorult a hősiesen küzdő magyar gárda, de nem tudta kihúzni újabb kapott gól nélkül. Két és fél perccel a vége előtt Alston egy szép átvétel után az alsó sarokba lőtt.

A magyar társulat alighanem kivívta a kanadaiak elismerését, és összejöhet az áprilisi budapesti visszavágó.

A meccs jegyzőkönyve

Magyarország-Kanada 4-5 (2-1, 2-2, 0-2)
Székesfehérvár, 3500 néző
vezette: Árkovics, Stadler, Kincses
gól: Ocskay (7.), Palkovics (18., emberelőny), Hoffmann (27.), Orsó (35.), illetve Hlushko (3., 51.), Maneluk (31.), Alston (40., 58.)
Magyarország: Budai - Tőkési, Sille - Palkovics, Ocskay, Gröschl. Csere: Kangyal, Tokaji - Peterdi, Ladányi, Simon; Lencsés, Szélig - Majoross, Csibi, Orsó; Szuna, Svasznek - Kovács, Fodor, Hoffmann.
Kanada: Hirsch - Heward, Van Impe - Toms, Alston, Maneluk. Csere: Verner (kapus), Peacock, Fischer - Belanger, Schantz, Trudel; Astley, Plavsic - Gardner, Domenichelli, Landry; Hlushko, Metropolit, DiPietro,